РС Македония

Предсрочни парламентарни избори в бЮР Македония

Парламентът в бЮР Македония гласува бюджета за следващата година и се разпусна преди извънредните парламентарни избори на 11-и Декември.

Изглежда най-накрая на 11-и Декември ще се проведат извънредните парламентарни избори в БЮР Македония. Това е третия опит да се организират избори за да се излезе от дълбоката криза след пропадналата идея за избори на 5-и Юни, последвала пък пропадналото споразумение за 24-и Април.

Парламента се разпусна на 14-и Ноември, спазвайки законовия срок за предизборната кампания. Това трябваше да се случи още на 9-ти но… някак си не се. Управляващите и опозицията се обвиняваха взаимно че протакат за да не се спази законовия срок и да отпадне и тази дата за избори. Някак между другото като последно действие само за два часа приеха бюджета за следващата година, предложен от управляващите. Бюджета беше внесен в последния момент и от опозицията обясняват пасивността си с желанието си да не пропадне и тази възможност за избори. Явно политическата прослойка и там за поредна година си се забавлява с процедурни номерца и надцаквания без да се интересува колко са омръзнали на народа.

Протестите се изостриха от Април и са продължение на протестите от миналата година, които бяха подкрепени от българите там. Циркът от скандали и взаимни обвинения между поляризираните партийни централи продължава вече твърде дълго. Наложи се Европейския Съюз да се намеси като посредник в преговори, за да бъде договорена все пак сериозно дата. Продължават какви ли не странни конспиративни опорки. С малко помощ отвън гражданите биват периодично „страхувани“. При положение че очевидно всички граждани са под някаква форма на някоя барикада, поне отдавна не се е разигравал театъра с албанския проблем.

Традиционно щедро е сипят какви ли не изпълними и фантастични обещания. Традиционно хората се опитват някак си да си представят че им вярват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button