РС Македония

Странни изявления от Москва за подялба на Македония

Руският Външен Министър Сергей Лавров изказа странна конспиративна теория за подялба на Македония между България и Албания и провокира доста реакции.

За всеобща изненада и недоумение пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската Федерация Лавров обяви че „се говори“ (може би в Сърбия от където тъкмо се е върнал) за разпад на Република Македония и може би подялбата и́ като изкуствена държава между България и Албания.

Лавров доразвива тезата си от Сърбия че народният протест срещу корумпирания шовинистичен режим на Груевски възпрепятстващ интегрирането на република Македония в Европейският Съюз и НАТО всъщност е някаква външна конспирация целяща да се попречи на реализацията на газопровода Турски Поток, от който Турция се отказа, но Русия все пак ще започва да строи и без договор с Турция.

Според него и протестите и организираният от директора на македонските служби Сашо Миялков инцидент в Куманово са част от мащабен заговор на САЩ и ЕС за дестабилизация на региона чрез сваляне на послушния на Сърбия и русофилски настроен диктатор. Може би роля е изиграло и непремереното изказване на Бойко Борисов че части на българката армия са в готовност на границата за евентуални терористични заплахи и бежанска вълна.

За щастие никой не приема на сериозно подобна теза нито в Република България нито в Република Македония, дори в най-шовинистичните и параноични кръгове.

Не се споменава същата активност на сръбската граница.

сръбско знаме

Притеснителното в това което нормално би изглеждало както симптом на психоза у лабилен ум е че идва не от кой да е от от иначе премерения и предпазлив Лавров след негово посещение в Сърбия. При всички положения разпространението на подобни спекулации и заиграването със сол в стари рани на Балканите са крайно неуместни и тревожни. Нещо което Лавров със сигурност много добре знае. Интересен е и контрапротеста организиран от Груевски в негова защита, пълен с хора, видимо без ясна идея какво правят там, но за разлика от протеста вместо български е видяха и сръбски и руски знамена.

Другото притеснително нещо в риториката напоследък с постоянното споменаване и в Сърбия и в Русия на конфликта в Украйна, както и опорните точки разпространявани режима на Груевски срещу протеста (например протестиращите са наричани „Соросоиди“, при все че огромна част от македонците нямат никаква идея кой е Сорос дори от обща култура), които като че са копирани директно от протестите в Украйна и България.

Има ли конспирация зад събитията в Македония

По повод тези изказвания Министърът на Външните Работи Даниел Митов направи изявление

Даниел Митов

Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.

Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button