РС Македония

Conspiratia Macedonica

След първоначалното объркване от действията на президента на Р. Македония и избухването на протести в следствие на него, избуяват традиционните балкански теории за конспирация.

Контролираните от режима медии и добре координирани Интернет тролове традиционно обясняват нежеланието на народа да бъде тъпкан цял живот в най-бедната, изолирана и корумпирана държава в Европа с външни сили. Превеждайки 1:1 опорките и шаблона от България, Украйна, Турция, Армения и предишните протести в Република Македония.

Идеята е че няма как хората сами да решат че им е писнало в бедност и робство в държава, превърнала се в частен вилает на самозабравили се сатрапи. И ако изразяват недоволство, то това е възможно да се случва единствено по заповед (и със заплащане) на зли неясни, могъщи, богати външни сили за които почти никой местен всъщност не е чувал (а вероятно и те за него). Целта им, разбира се, отново е да разрушат страната защото… неясно защо. От злоба и завист може би.

Оригиналното (за Р. Македония) е, че този път това не са България и Гърция, а както в България, Украйна, Турция и Армения протестите са дирижирани от бизнесмена и филантроп от унгарски произход Джорж Сорос, лобиращ за опростяване дълговете на Украйна (донор на Централноевропейския Университет в Будапеща, Института за Пазарна Икономика, Центъра за Икономическо Развитие, Националната Библиотека Св. Св. Кирил и Методи и други). За разлика от България обаче, в Република Македония активните граждани, протестиращи срещу диктатура са наричани не „соросоиди“, а „соросии“. Предполагаме че до седмица желаещите свобода, право и демокрация ще започнат да бъдат наричани и „фашисти“, ако успеят и „хунта“.

Премиерът на Р. Македония Никола Груевски цитира позицията на руското Министерство на Външните работи и използва израза „украински сценарий“ който нямало да допусне, при все че повечето протестиращи македонци като че нямат ясна идея нито къде точно е Украйна, нито са следили събитията от последните години там. Неясно защо той пропусна да разясни какво има предвид и дали възнамерява да опита да остане на власт с използване на сила без оглед на жертвите като Янукович, стоварвайки „вината“ и отговорността върху проевропейската опозиция. Вече отложените веднъж избори, които управляващата партия изглежда би загубила, изглеждат все по-малко вероятни в близко бъдеще.

За по-възрастните и немобилни граждани в малките населени места на отдалечените райони медиите „информират“ че всъщност народа много си обича режима, а протестиращите главно студенти и интелектуалци са петдесетина дрогирани лумпена, футболни ултраси (надали има някаква връзка с обясненията на Кисельов, Мая Манолова и Ердоган).

След „изненаданото объркване“ онзи ден, когато провокатори потрошиха президентството и гориха документи като при палежа на Партийния Дом в София, полицията в Скопие вече е по-подготвена и екипирана и се е започнало познатото от #ДАНСwithme блокиране на улици с тежка техника и дебнене между демонстранти и полиция. Демонстрантите вече също са по-ориентирани и разпознават и отстраняват вградените провокатори.

И извозване на спонтанни контраграждани от провинцията, които да изразяват любовта си към управляващите. За разлика от обичайните 20-30 до 50 души в София, в Скопие автобусите са повече, но не бива да забравяме че в Република Македония държавната администрация е силно политизирана, създават се позиции и се назначават хора по партийна вярност, в нея работят над 150 000 души при двумилионно население (в пъти над средното за бюрократска Европа) и предвид безработицата от над 30% тези хора и семействата им са зависими от следването на партийни заповеди.

Според бившия посланик на България в Република Македония Александър Йорданов пък интерес от дестабилизация на Република Македония има Кремъл, но не уточни защо смята така. По принцип Косово е съвсем достатъчен за Руската Федерация прецедент за дипломатическо оправдание за Крим и Южна Осетия и надали има нужда от втори. Може би има предвид изявленията на Лавров за подялба на Македония.

Александър Йорданов

На втори Юни миналата година в скопския квартал „Пържино“ се проведе среща на лидерите на основните политически партии в Македония и бе подписан договор, с който те се ангажираха да преодолеят кризата в страната като проведат през месец април тази година предсрочни парламентарни избори. Изборите бяха отложени за 5-и Юни, а сегашните протести и събития, които се случват в политическия живот подсказват, че е много вероятно тези избори да не се случат и на 5-и Юни.

Страната се намира в перманентна политическа криза. За някои анализатори тя е в такава криза от момента на създаването си като държава, но напоследък се изостри изключително много.

Става дума за изнесени данни за подслушани разговори, от които става ясно, че политици на високи постове в държавата са използвали служебното си положение за лично облагодетелстване, за уреждане на свои познати и близки с бизнеси, със скъпи подаръци. Има записани неща, като поръчка на мерцедес с екрани за задните седалки и т.н.

Източник
TwitterFacebookДневник

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button