РС Македония

Отказаха се от изборите във Вардарска Македония

В Република Македония се отказаха от изборите на 5-и Юни, след като за тях се регистрира само управляващата партия а протестите продължават.

На 18-и Май Конституционния Съд на Република Македония замрази всички предизборни дейности, докато оцени законността на решението за разпускане на парламента след като партията на Али Ахмети Демократичен Съюз за Интеграция поиска мнението му. По-късно същия ден  и парламентът (който официално е разпуснат от 7-и Април в очакване на насрочените предсрочни избори) се събра и отмени насрочените предсрочните избори чрез изменение в избирателния закон с 96 гласа „за“ при общо 123. Засега не се посочва нова дата.

Предсрочните избори бяха план за излизане от кризата, продължаваща от Януари миналата година и бяха договорени между управляващи и опозиция с посредничеството на ООН. С наближаването на изхода обаче президентът Георге Иванов внезапно разпали отново протестите с решението си да спре разследването за причините и да помилва заподозрените. С това свое си действие той на практика еднолично наруши споразумението, създаде остра конфронтация и направи изборите в такива условия невъзможни за да остане партията му (ВМРО-ДПМНЕ) на власт.

За избори на 5-и Юни се беше регистрирала само управляваща партия, а останалите отказаха, искайки отлагане поради очевидната невъзможност да бъдат проведени що-годе честни и адекватни избори в условия на силно напрежение и очаквани груби манипулации. Стигна се до странната ситуация на избори с един единствен кандидат.

От Европейската Комисия вече обявиха, че няма да признаят изборите в Македония, докато властите не прочистят избирателните списъци от мъртви души и прокуратурата не разследва заплахите срещу гласоподаватели.  ЕС и САЩ приветстваха решението на Конституционния Съд. В съвместно изявление върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан изтъкнаха, че това решение представлява „още една възможност за Македония да реши много сериозни въпроси, които са в сърцевината на продължителната политическата криза“. Те приканиха враждуващите македонски партии да намерят общо решение, което ще бъде в служба на всички граждани. Представителите на ЕС призоваха също за незабавно оттегляне на решението на президента Георге Иванов за амнистия на десетки политици, замесени в аферата с незаконно подслушване.

Партията на Европейските Социалисти също приветства решението с изявление на президента и́ – Сергей Станишев:

Сергей Станишев

Решението на парламента е едно ново начало по пътя на намиране на дългосрочно решение чрез свободни, демократични и честни избори. Следим отблизо събитията в Македония от миналата година. Ръководих делегация на Групата на социалистите и демократите в ЕП в Македония. Няколко пъти имахме срещи с нашите партньори от Социалдемократическия съюз на Македония в Скопие.

ПЕС продължава да призовава управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за преодоляване на факторите, който са повод за загриженост от наша страна с цел оказване на пълно съдействие за подготовката на наистина демократични избори. А тези фактори са: твърденията за измами, свързани с избирателните списъци, липсата на свобода на медиите, цялостният климат на сплашване на опозицията и властта на президента да помилва за престъпленията, свързани със скандал за подслушване.

Разрешаване на тези проблеми е предварително условие за провеждане на нови избори и е от съществено значение страната да си възвърне необходимата стабилност и европейската си перспектива.

Източник
ДневникDnes.bgDir.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button