Свят

Над 100 000 български ученици живеят в чужбина

Около 100 000 български деца в предучилищна и училищна възраст (между 5 и 16 години) са напуснали България и живеят в чужбина.

Цифрата от около 100 000 е по данни на МОН към 31.12.2019 след запитванe от OFFNews. Питането е във връзка с Междуинституционалния механизъм за обхващане и задържане на децата в училище.

88 185 деца по постоянен адрес са в чужбина със семействата си по данни на ГДГРАО. 17 270 деца с настоящ адрес в България са необхванати от тобразователната ни система. Оказва се обаче, че 10 830 са необхванати, защото всъщност са в чужбина, без да е променен настоящия им адрес. Общо стават 99 016.

Цифрата не се е променила особено от 2017-а.

От МОН предупреждават че в данните има известна условност. Причината е правото на свободно движение на хора, гарантирано от Договора за функционирането на Европейския Съюз. „Това обстоятелство е причината за липсата на достоверни данни за лицата в чужбина в информационната база на ГДГРАО. В резултат на обходите на екипите по Механизма са констатирани деца и ученици, за които има неофициални данни, че са в чужбина по сведения на техни роднини, съседи и други лица. На практика във всеки един ден потенциално заминават или се връщат хора, като не всеки един от тях поддържа актуална адресна регистрация“.

МОН не разполага с информация колко от постоянно пребиваващите в чужбина български деца са записани в детска градина и училище в съответната държава. Както и какво е занятието на децата, които не са част от образователната система на съответната страна. Всяка държава има собствени регламенти за събиране, обработване и съхранение на такава информация, като на този етап не е регламентиран обмен на данни между държавите-членки в тази насока.

Екипите успяват да върнат в детската градина или в клас 1 560 ученици, които към 15 септември са били необхванати.

Източник
Offnews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button