РС Македония

Македонските политици решиха да не се разберат

Утрешната среща във Виена за решаване на кризата в Македония се отменя поради нежеланието на македонските политици да се разберат.

Срещата беше свикана от Евросъюза и Еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан заедно с тримата евродепутати Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вайгъл в опит да посредничат на на четиримата македонски политически лидери Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи на неутрална територия, за да намерят изход от сегашната тежка политическа криза в Македония. Съмнително е дали някой от политиците там изобщо желае кризата да се разреши и да има честни избори и демокрация там.

Повод за отмяна на срещата беше ултиматума на опозиционния лидер Зран Заев, който поиска от президента Георге Иванов да отмени решението си за амнистиране на разследваните за нарушения политически лица и събиране на парламента за отлагане на насрочените за 5-и Юни избори, които няма как да са честни. Практически поиска веднага желания от преговорите резултат за да… отиде на преговорите. Може би очаква веднага да получи цялата власт и ореол на народен герой, играейки va bank.

Президентът от своя страна отказа, но признава че води консултации с юристи и призовава през медиите другите лидери да се включат в процеса. Като начало трябва да бъдат изчистени и обновени избирателните списъци, а дори за това като че вече няма време предвид че става дума за държава която има в пъти по-многоброен от нормалния (за функцонираща такава) бюрократичен апарат, но е и почти уникална в неуспеха си да организира дори преброяване на населението.

Междувременно народът, продължава да е по улиците.

Представителите на ЕС изразиха разочарованието си от липсата на сътрудничество от македонските политици в решаването на собствените им проблеми.

Дълбоко съжаляваме за ретроградните стъпки, които отдалечават страната от аспирациите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. В отсъствието на какъвто и да е прогрес, в момента сме принудени да обмислим по-нататъшни действия, за да се изпълнят изискванията, поставени от Европейския съюз.

Много страни призоваха Иванов да преосмисли решението си, което задълбочи кризата и предизвика протестите.

Пожелало анонимност официално лице от групата, която се опитваше да посредничи на несъстоялите се преговори казва че ЕС обмисля забрани за пътуване и замразяване наличните сметки на политиците, блокиращи процеса.

Изумени сме от късогледството на сегашните управляващи в Македония политици. ЕС би обмислил санкции срещу политиците, блокиращи разрешаването на кризата. Македония отива към международна изолация.

Днес български журналисти, отиващи да отразят протестите, бяха върнати още на границата.

Източник
ReutersTwitter

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button