РС Македония

Народът се вдигна срещу президента на Р. Македония

В Скопие народът се вдигна на спонтанен протест срещу президента на Р. Македония. Поводът бе решението му да прекрати криминалното разследване за корупция и злоупотреба с положение срещу правителството.

С това президентът на практика еднолично наруши споразумението след протестите от Юни миналата година и продължава кризата, предизвикана от скандала с неправомерното подслушване на 20 000 души, манипулиране на изборната и съдебна система и дълбока олигархична корупция. При многохилядните протести лидерите на четирите най-големи политически партии (по две албански и неалбански) се споразумяха нарушенията да бъдат разследвани и ако е необходимо да се повдигнат криминални обвинения.

Пак тогава беше постигнато споразумение за избори на 24-и Април, но после бяха отложени за пети Юни поради невъзможността да бъдат проведени в условия на сериозното напрежение там

Хората в Р. Македония са шокирани и излизат на улицата с викове „Нема правда, нема мир“.

Лидера на опозицията Зоран Заев (традиционно междувременно обвинен във връзки с чужди, естествено западни служби 😀 ) отказва да приеме решението за спиране на разследването и настоява за оставка на Иванов.

Комисарят на Еврoпейския Съюз Йоан Хан, отговорен за разширяването, коментира:

Днешните действия на президента Иванов не се вписват с разбирането ми за законност. Предвид последното развитие имам сериозни съмнения във възможността за провеждане на избори. Политическите лидери трябва да знаят че последните им действия подлагат Евро-Атлантическото бъдеще на страната им на сериозен риск.

Дори в управляващата ВМРО-ДПМНЕ изглеждат изненадани и объркани от действията на президента и най-смисленото им обяснение е че „вярват че все пак сигурно имал добри намерения“.

Полицията опита да спре демонстрацията със сила

Демонстрантите нанесоха щети на президентството

и  след кратко прегрупиране счупиха прозорци на Министерството на Правосъдието

Най-охранявана се оказа сградата на управляващата партия. Постепенно полицията разпръсква протестиращите. Има леко ранени като в болница е журналист с рани на главата.

Традиционно набързо беше организиран и транспортиран контрапротест от няколкостотин пенсионери, който мирно завърши в близкия MALL.

Източник
Радио Свободна ЕвропаTwitterПризма

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button