РС Македония

Инцидентът в Куманово е бил сценарии

Сръбското издание Блиц твърд че инцидентът в Куманово е бил сценарии и в неговата организация активно е участвал бившият вече директор на македонските спецслужби (и братовчед на Никола Груевски) Сашо Миялков.

Според източник на сръбските служби

Вече близо едно десетилетие Миялков се смята за най-силния човек в Македония. Той контролира най-влиятелните политици и престъпници от Албания и региона. Целта на нападението в Куманово бе да се предизвика междуетнически инцидент и така македонското правителство да бъде защитено от нападенията на опозицията, която на 17 май подготвя митинг и сваляне на властта. Нещата излизат от контрол и планирания етнически инцидент се превръща в терористично нападение.

Според него Миялков е бил в пряка връзка с организаторите на нападението Мирсад Ндресай, по известен като „командир НАТО“. Той е и първият, който открива огън в Куманово и убива полицай, а по-късно той е прехвърлен в Косово с помощта на Миялков.


Повече за личността и недотам служебната дейност на Миялков можете да разберете в Бивол.


Опозицията и много полицейски и военни експерти в Скопие твърдят, че тежкият инцидент край Куманово, при който загинаха осем полицаи, а други 37 бяха ранени е инсцениран от правителството на Никола Груевски.

Три дни след операцията, която бе определена като „успешна” от самия Груевски вътрешният министър и шефът на спецслужбите Гордана Янкуловска и Сашо Миялков бяха отстранени от постовете си.

Информационният сайт +инфо, служители на Пето управление на Македонското Министерство на Вътрешните Работи са имали преки контакти с хора от терористичната група. Според неофициална информация целта на контактите била да се преговаря с терористите да прекратят акцията в Куманово. Терористите обаче възприели това като знак за слабост на силите за сигурност и нападнали с още по-голямо ожесточение. Това всъщност довело до провал на лошо планираната операция на полицията и смъртта на 37 души. Също по неофициална информация с тези факти е бил запознат и лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, който беше повикан на разговор с посланиците на пет държави в централата на ЕС в Скопие. Шокиращата информация, че чуждите разузнавачи знаят за контактите на Пето управление с терористите, мое би обяснява и странното поведение на Ахмети след срещата, когато отказа да направи каквито и да е изявления.

Вероятно именно тази информация и опасенията от нейните последици са накарали Янкулоска и Миялков да подадат оставки. По-късно Груевски представи внезапните оставки на най-доверените си, важни и уж успешни министри като „предложение за реконструкция на правителството“.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на специалните служби в Албания също съобщи, че има информации за връзки между македонски агенти и граждани на Косово. Целта на тези контакти е била да се направи опит за дестабилизация на Република Македония,

Пред албанската телевизия „Топ Ченъл“ председателят на комисията разкри, че тази информация е потвърдена от Агенцията по разузнаване на Косово. За тези връзки са били информирани президентът на Косово Атифете Яхяга, премиерът Иса Мустафа и вътрешният министър Скендер Хусени.

Председателят на Сдружението на българите в Охрид – „Хоризонти“ Любчо Куртелов и Стефан Ралчев от Института за национални и международни изследвания също са на мнение че инцидента в Куманово е бил организиран от Груевски с цел отклоняване на вниманието от протестите.

Източник
Актуално

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button