НовиниРС Македония

Десетки хиляди протестираха срещу Груевски

Десетки хиляди македонци от различни етноси и самосъзнание протестираха срещу Груевски и режима му на голям митинг. 

На протеста се виждаха знамена на Република Македония, Република Албания, Република Турция, Република България, Българският Културен Клуб в Скопие, ромската и ГЛБТ общностите. Над 20 000 македонци се събраха още в ранния следобед (доста по-рано от обявеното от опозиционната партия СДСМ). Над 2000 души пристигнаха по-рано в столицата от Битоля, още 3000 дойдоха от Прилеп, хиляди са от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес въпреки някои съобщения за блокирани пътища.

Протест в Македония

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха за центъра на града пред сградата на правителството. Освен скандиранията срещу премиера се чуваха и лозунги срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за кървавата трагедия в град Куманово.

Атмосферата напомняше на митингите в България през 90-те с цялото настроение, ентусиазъм и наивност. Едва ли това ще са последните протести (дори да падне Груевски) и разочарования, но едно е сигурно – Македония се събужда!

Македонски българи

Пред правителствената сграда имаше голяма сцена, където се редуваха речи и… песни все едно хората са излезли не гневни да свалят правителство, а на увеселение.

След което от опозиционната СДСМ използваха трибуната и вниманието за предизборна агитация в стил „колко са лоши тези и какво ще направим като дойдем ние“, докато в протеста протестиращите граждани се бореха срещу всякаква партийна агитация.

Преди самия Заев явно за добавяне на тежест и легитимност, към протестиращите се обърнаха евродепутати, включително председателят на PES Сергей Станишев, който подкрепи протеста и исканията на протестиращите, за разлика от протестите срещу него и Орешарски когато срещу хора със същите искания бяха хвърляни хиляди полицаи.

След речта на Заев с драматична мелодия живото предаване на СДСМ от протестите „оставаме до оставка“… свърши.

Доста хора все пак останаха на протест, някои изграждат палаткови лагери.

В контролираната среда на големите медии информацията е… позната. Досадно позната от България и Украйна.

  • Били малко хора (обичайните снимки от някое крайче на тълпата)
  • протеста бил изцяло политически на СДСМ (които действително използваха допусната от неопитните протестиращи трибуна да се изявят)
  • всеки протестиращ срещу корумпирания режим бил платен от Сорос (как пък за разнообразие не се случи някъде народ да иска демокрация и развитие и това да се случва единствено и само заради Джон МакКейн примерно)
  • някой (ама не Груевски) искал да режисирано да дестабилизира Македония и да разедини македонци и албанци които дружно протестираха срещу него и впрочем странния му псевдоантичен шовинизъм в барокови елементи.
  • след посещението на Лавров в Сърбия от белградските медии беше подхваната и конспиративната идея че протестите срещу Груевски се случвали само и само за да се попречи на Руско-Турския проект за втора газова тръба през черно море между Русия и Турция (Турски поток)

Засега поне не се споменават вече известната метеоролигична станция в Аляска и кондензацията при работа на реактивни двигатели. За утре е насрочен и станалият модерен контрапротест, Заради явно който в момента се демонтират… светофари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button