РС Македония

Заев получи мандат от Георге Иванов

Георге Иванов все пак връчи на Зоран Заев мандат за съставяне на правителство. След няколкомесечни увъртания и откази, все пак премисли.

Президентът на БЮР Македония, въпреки конституцията, отказваше да връчи мандата с аргумента че сделката на Заев с албанските партии застрашава единството на държавата. С какво исканията на албанците го застрашаваха официално не е съвсем ясно.

Неофициално ще стане очевидно, че населението в части от БЮРМ си е предимно албанско. Сериозен проблем след годините на карнавален античен шовинизъм при Груевски и неглижиране на факта че БЮРМ всъщност е мултетническа държава. Опитът за преброяване на населението се провали, случваха се периодично драми за отвличане на вниманието, но рано или късно идват избори.

Според Георге Иванов, той решил да връчи мандата след както получил гаранции че няма да се поставя под въпроса за унитарния характер на държавата. Кой би могъл да даде такива гаранции и с какво би ги подкрепил не е много ясно. Може би развоя може да има връзка с това че призивите му гражданите да не стоят пред телевизорите, а да вземат нещата в свои ръце (и да започнат… гражданска война…?) не получиха някаква огромна всенародна подкрепа. Кулминацията беше щурма на парламента от около 200 гневни граждани (повечето на БЮР Македония).


Спорните (според македнистите) искания, около които се обединиха албанските партии са следните:

 1. Равноправие въз основа на споразумението от Охрид и Конституцията  Стриктно спазване на мултиетническия принцип в Конституцията, признаване на албанците за държавноправен народ и подкрепа за всяка една законодателна инициатива, която ще даде зелена светлина на нашите искания и обедини албанците.
  • Постигане на пълно равноправие на двата езика на всяко едно ниво от управлението и гарантиране на свободното използване на албанския. В Конституцията на Република Македония трябва да влезе следното положение: Македонският език и неговата кирилица и албанският с неговата латиница са официалните езици на страната.
  • Да се проведе широк обществен дебат за националния флаг, химна и другите държавни символи на Македония, така че те да изразяват и доказват мултиетническия характер на държавата.
  • Приемане на декларация от страна на парламента в Скопие за осъждане на геноцида над албанското население, извършван от 1912 г. до 1956 г.
 2. Икономическо равноправие и обществена стабилност чрез равномерно финансиране на отделните региони на Македония.
  • Създаване на нов механизъм под формата на държавни комитети за финансиране на общините с цел справедливо разпределение на средствата от държавния към местните бюджети.
  • Образуване на министерство с ресор политическо устройство и отношения между различните етноси, като тяло, отговорно за правата на различните нации и стимулиране на икономическото развитие.
  • Равнопоставено представителство на различните етноси в службите за сигурност, армията и съдебната власт, както и във всички останали институции на местно и национално ниво.
 3. Осигуряването на върховенство на Закона, като предпоставка за напредък на пълноправното членство на страната ни в евроатлантическите структури.
  • Провеждане на реформите, препоръчани от Брюксел.
  • Подкрепа и ненамеса в работата на Специализираната прокуратура.
  • Безпристрастно разследване на случаите на етническо насилие от обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. до днешна дата. Откриване и наказание на всички виновни.
 4. Създаване на дух на доверие между различните етнически общности, което е ключ към стабилността на държавата.
  • Решителни мерки, които да осигурят финансирането и доброто функциониране на албанските културни институции на местно и на национално ниво.
  • Създаването на централни институции за усъвършенстването на езиците на отделните общности, включително и обучение на преводачи и преподаватели.
 5. Решаване на проблема с името на държавата с Гърция в синхрон с европейските ценности и международното право.
  • Приемане на обща резолюция със задължителен за правителството характер, която да предвижда разрешването на спора с Гърция.
  • Включване на албански представители в работните групи за преки преговори с Гърция.
 6. Добри отношения със съседите.
  • Включване на албански представители в работните групи за преки преговори с България.
  • Сътрудничество с Косово и Албания за обща охрана на границите между трите държави.
  • Откриване на нови гранични пунктове.
 7. Бърза интеграция в НАТО и ЕС.

Източник
Novini.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button