РС Македония

Ескалация на глупостта в Скопие

На 27-и Април голяма група демонстранти щурмува парламента в Скопие в опит да попречи на опитите най-накрая той да заработи.

До ескалация та се стигна след както новоизбрания след пазарлъци председател на парламента Талат Джафери държа встъпителна реч на албански език.  Джафери беше избран с гласовете на 67 депутата (албанските партии и СДСМ) от общо 120.

Недопустимо е представител на малцинство в която и да е държава, пък бил той и избран след изнудване и пазарлъци на подобен пост в национална институция, да държи реч на език, различен от официалния в страната. За сравнение в Р. България е наказуема и предизборната агитация на език, различен от Български. Албанците се стремят езика им да бъде приет за втори официален, но това все още не е факт. Председателят на парламента дефакто стартира работата му със закононарушение и груба провокация в и без това крайно нестабилна обстановка.

Демонстранти в Скопие
Снимка: Reuters

В отговор  около 200 поддръжници на управляващата доскоро ВМРО-ДПМНЕ (някои от които гордо… маскирани) нахлуха в парламента заедно с офицера от сръбските служби (БИА) Горан Живалевич и доста „магически“ озовали се на свобода криминални престъпници. Официално демонстрантите са спонтанно самоорганизирали в движение „За единна Македония“ граждани. Пак официално е случайно че повечето са свързани с политическа партия и са водени от офицер от чужди (в случая сръбските) служби за да бранят независимостта на БЮРМ от реални или не чужди влияния.

Вече в парламента, успешно създадоха някои доста грозни сцени на опити за саморазправа. Бяха ранени лидерът на опозицията Зоран Заев и още осем души. Един служител на охраната остава в болница с мозъчно сътресение. Накрая след час-два протестиращите бяха изтласкани от полицейски части.

Странно е как изобщо е че се е оказало възможно 100-200 демостранти да нахлуят в парламента и да ранят политически лидер при очевидна нестабилност и напрежение във времена на и без това всеобща терористична заплаха.

Странно е и как полицейските сили (дълбоко обвързани с ВМРО-ДПМНЕ) им дават време да направят практически каквото и да е. Няма пострадали (при опит примерно да попречат на тълпата да нахлуе) полицаи. И по време на нахлуването, около сградата е имало значително повече полицаи от нахлулите демонстранти, а реакцията на полицията при подобен инцидент в парламента, в центъра на Скопие се случва за време, за което биха стигнали и до което и да е планинско село. Мистика…

Президентът, основна фигура в ДПМНЕ и дясна ръка на Гриевски, Георге Иванов призова за ненасилие. След както през предишните няколко дни призоваваше гражданите да не седят пред телевизорите, и да бъдат по-активни. Според него, законотворците са отговорни за възстановяване на реда и спокойствието. Представители на САЩ и ЕС, разбира е също призоваха за спокойствие.

Източник
Радио Свободна Европа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button