РС Македония

Позволиха регистрацията на Радко

След 16-годишна борба, Централният Съд на бЮР Македония призна правото на легитимност на про-българската Асоциация Радко.

Властите (с Решение на Централния Регистър в Скопие N-30120140031889) на 6.10.2016г. признаха правото на легитимност на Асоциацията на Гражданите за Запазване на Идентичността на Българите в Македония – „РАДКО“, съгласно постановлението на Европейският съд за Човешки Права в Страсбург.

На практика се легитимира организирането (и съответно съществуването) на българи във Вардарска Македония.

Основните цели на Радко са:

  • Българите от Република Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
  • Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
  • Афиширане на Българската история и култура;
  • Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Република Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Република Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
  • Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
  • Защита на Българите в Република Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид;
  • Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Република Македония и Българите от Република България.

До тук се стигна може би и случайно докато се вихри доста сериозна политическа криза в Република Македония и докато вниманието на политическите партии беше концентрирано основно в избождане очите на конкурента. Сигурно е изиграл роля и наближаващият доклад на ЕК за напредъка на бЮР Македония та постановлението на съда в Страстбург да бъде спазено.

Трънливият път накратко:

На 5 юни 1993 година в Охрид е учредена организация ВМРО, която по устав е „демократична, самостоятелна, национална и политическа организация на македонските българи“. Забранена е, а лидерът ѝ Владимир Панков е арестуван, заплашван и репресиран.

На 22-и Януари 2000 година той и негови съмишленици правят опит да учредят ВМРО – Иван Михайлов. Още представянето (на което присъстват българският посланик и депутати) е осуетено от хулигани с димки. Регистрация е отказана от съдебните власти в Република Македония.

На 19- Юни 2000г. се прави се опит „Радко“ да се впише като сдружение в Охридския районен съд в регистъра на сдруженията на граждани и фондации. След вписването започва открита кампания срещу членовете на сдружението, което с решение на Конституционния съд на бЮ Република Македония от 21 март 2001 година е обявено за неконституционно на основание „насилственото уронване на държавния порядък, пречене на свободното изразяване на националната принадлежност на македонския народ, т.е. пренебрегване на неговата самобитност и разпалване на национална или верска омраза или нетърпимост“.

Няма проблем обаче да се регистрират поне две албански партии и множество организации на сърби, власи, роми и т.н. Заплаха за „македонската идентичност“ е когато организацията е на българи.

На 4-и Октомври 2001 година членовете на сдружение „Радко „завеждат жалба, по която е образувано дело срещу Република Македония в Европейския Съд по Правата на Човека в Страсбург. Делото спечелено от членовете на сдружението през 2009 година. ЕСПЧ счита жалбата за основателна и че Република Македония трябва да изплати общо 9 000 Евро обезщетение. Според ЕСПЧ македонските власти са нарушили чл. 11 от Европейската Конвенция за Правата на Човека, която предвижда свободно обединение на гражданите.

При нов опит през 2009-а регистрацията е отказана от Централния Регистър. Сдружението подава жалба.

През 2011-а Върховния Съд на бЮР Македония е разгледал молба за регистрация на Българско Сдружение „Радко“ в град Охрид. Не е установил причина то да не може да бъде регистрирано.

Сизифовсата борба на Владимир Панков и съмишлениците му е пример за упоритостта с която трябва да бъде защитавана българската кауза на всяка цена. Колкото и усилия и мъки да са необходими. Нищо че някъде и понякога все още е трудно човек да се самоопредели като българин.


Радко е псевдоним на българския революционер Иван (Ванче) Михайлов. Една от най-мразените личности в съвременна Вардарска Македония. Споменаването на името или псеведонимите му и до днес често предизвиква бурна реакция, запенване и псувни сред македонистите и автоматично се свързва със заплаха за независимостта на БЮРМ. Малко парадоксално като става дума за човек, посветил живота си на борбата за независима Македония.


Решение за регистрация на Асоциация Радко
Решение за регистрация на Асоциация Радко
Решение за регистрация на Асоциация Радко
Решение за регистрация на Асоциация Радко

Един коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button