РС Македония

Позволиха регистрацията на „РАДКО“

При заседанието си на 17.06.2011, върховният съд на БЮР Македония е рaзгледал молбата на българското сдружение „Радко“ от град Охрид за пререгистрация.

Официално съдът е преразгледал молбата и по силата на закон Nо 47 внезапно този път не установил причина, поради която такова сдружение, да не може да бъде пререгистрирано. Върховният съд е отхвърлил решението на апелативният съд от 2009 година в град Скопие на. След такова решение на съда, сдружението РАДКО ще бъде пререгистрирано в най-близко бъдеще.

Всъщност, разбира се става дума за „съдебната система“ на БЮРМ, където подобни решения са силно политически мотивирани и подобна странна справедливост идва след дълга битка и международен натиск.

С появата на асоциацията РАДКО за първи път след обявяване на самостоятелността на Р. Македония се институционализира група от македонски граждани, които не само че открито декларират собствената си българска духовно културна идентичност, но и я анализират и критично се отнасят към официалната македонска историография, с цел да осветлят обективно историческото минало, да разобличат лъжите и да повдигнат отново българския възрожденски дух на Македония.

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с афирмация и реализация на идеите на Македонското освободително движение. Основателите на асоциацията я наричат РАДКО – това е най-често използваният псевдоним на последния водач на Македонското освободително движение Иван Михайлов.
Асоциацията РАДКО е създадена с решение на Събранието на основателите на 24.05.2000г.. Асоциацията беше регистрирана в „Регистъра на асоциации“ на 19.06.2000г. при № 18/2000 с Решение на Основният съд – Охрид.

Конституционният съд на Р. Македония на 21.03.2001г. обяви за нищожни програмата и устава на асоциацията. Това Решение на Конституционния съд бе публикувано в Сл. Вестник на Р.Македония № 27 от 10.04.2001г.

Асоциацията недоволна от Решението на Конституционния съд на Р.Македония направи жалба до Европейския съд за човешки права (ЕСЧП) в Страсбург. Жалбата бе регистрирана при № 74651/01 на 04.10.2001г.

Европейският съд за човешки права (ЕСЧП) на 15.01.2009г. произнесе, че Р.Македония е нарушила Европейската конвенция и правото на сдружаване.

Европейският съд за човешки права (ЕСЧП) с писмо от 05.05.2009г. информира асоциацията РАДКО че решението, взето на 15.01.2009г. влиза в сила, защото Р.Македония не се жалила на горе посочената присъда.

На основа на член 18 и 19 от Закона за асоциации и фондации (Сл.Весник на Р.Македония № 31/98), Събранието на основателите на заседанието проведено на 05.07.2009г. реши да поиска пререгистрация на РАДКО.

Запитване от Радко
Свали в PDF

Свалете в PDF

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button