РС Македония

След Русия, и в САЩ заговориха за подялба на Македония

Почти две години след Лавров и американския конгресмен-републиканец Дона Рорабахер предложи подялба на Македония на етнически принцип.

Както и Лавров, Рорабахер съвсем не е случаен човек. Той е председател на подкомитета за Европа, Евразия и Назряващи Проблеми на американските Външни Работи. Освен това той е влиятелен републиканец. Често сочен за съветник (и според неговите думи) на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Поддръжник на Русия.

Пред албанския телевизионен канал Vizion Plus той коментира затъналата в дълбока екзистенциална и политическа криза БЮРМ така:

… това не е страна…

… те никога няма да са в състояние да живеят заедно в бъдеще…

Косоварите и албанците от Македония трябва да са си част от Косово, останалата част от Македония трябва да е част от България или друга страна с която се мислят за свързани. Идеята да се продължава съществуването на Македония само защото преди 30 години някой си е решил че такава конфигурация е подходяща при разпада на Югославия, не води до обяснение защо тази идея продължава да бъде поддържана.

Попитан дали Доналд Тръмп би подкрепил подобна идея, Рорабахер казва че „има влияние“ и комитета му ще бъде изслушан през идните месеци.

На практика изказва изказва на глас каквото мисли почти всеки що-годе адекватен балканец.

И за каквото се бори България от Възраждането до комунистическата окупация (когато просто темата става табу). Реализацията на старата българска (и албанска, вероятно вече и гръцка) мечата може да изглежда изглежда логична и за мощни чужди държави като САЩ и Руската Федерация, но правителствата на балканите просто мълчат объркано.

Освен разбира се властите Скопие, където традиционно реагираха остро. От Външното Министерство (в оставка) коментираха че подобни изказвания щели да разпалят „нацоналистическа реторика, която ни връща в миналото“ в съседните страни. От бързане почти признават „невероятното“. Че миналото на БЮРМ е свързано с България. В социалните мрежи традиционно про-руските и про-комунистически профили заклеймяват интервюто на американския конгресмен, приятел на Русия. Въпреки че формулира вековен български стремеж. Същите не коментираха изявлението със същия смисъл на руския Външен Министър Лавров преди две години.

Въпреки проведените след едногодишно отлагане в края на миналата година избори, в БЮР Македония все още безуспешно се опитват да формират правителство.

Източник
Foreign Policy

Един коментар

  1. Като Косоварите и Албанците искат да са част от Косово и Албания, да си ходят там! Преди 150 години в Македония никакви Албанци не е имало, всички са били отвъд Шар планина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button