Бесарабия

24-и Май в Болград

В Болград, Украйна се състоя тържествено отбелязване на 24-и Май пред паметника на българските опълченци.

Присъствали са представители на управата на Болград, депутатите в Укранския Парламент Антон Киссе и Виталий Барвиненко, депутатите от Одеския Областен съвет Мария Попова и Юрий Димчогло, посланика на България в Украйна Красимир Минчев, депутатът от Европейския Парламент Ангел Джамбазки, председателят на парламентарната Комисия по Политиките за Българите в Чужбина Румен Йончев, председателят на Държавната Агенция за Българите в Чужбина Борис Вангелов, членовете на парламентарната група за  приятелство с Украйна Снежана Дукова и Ралица Ангелова, кметът на град Гурково Стоян Бонев, и консулът на България в Одеса Атанас Цолов.

Всички речи са започвали с отбелязване делото на Кирил и Методи, създатели на българската писменост и така привлекли славянските народи към световната цивилизация и култура. Както и святото пазене на народните традиции и култура у българите в Украйна.

В речта си българинът, депутат в Украинският Парламент Антон Киссе е казал:

Антон Киссе Болград

Благодаря на всички гости от България, които дойдоха на този празник. На първо място защото виждаме желанието ви да помогнете на нас и на Украйна в този сложен исторически етап. Днес в Украйна са нужни реформи, но в не по-малка степен на страната е необходима помощ и подкрепа от Европейския Съюз и парламентите на всички европейски страни. А това много зависи и от позицията на България и нейното ръководство, Искаме мир! Българи, гагаузи, албанци, руснаци, украинци, молдовци и всички други бесарабци правим всичко възможно за да има мир. Искаме да предадем на децата си, това което са ни предали дедите ни: родния език, култура, история. Ние не можем да се откажем от това, защото това е животът ни и ако нашето поколение не го направи, значи не сме достойни за дедите си.

Сега е исторически период за Украйна, в ход е реформа на местното управление, работи Конституционна комисия и точно сега е по-важно то всякога от думи да се мине към дела и усилията за развиване на икономиката действително да да стигнат от центъра по места. При обсъждане пътя на понататъшно развитие трябва да се чуе позицията на народа и решенията в конситуционния процес да стават с всички слоеве на обществото.

Антон Киссе е призовал представителите от България да се включат по-активно в реформите в Украйна, тъй като въпреки цялото желание, не всичко е получава като трябва. Също така е изказал огромна благодарност на България, която постоянно помага на българите в Украйна по в различни направления.

Речта му е завършила със заръка да направим така че и след 50-100 години да се провежда този празник, да се пазят и развиват националните култури на всички народи, които живеят в регионите на Украйна и които със разнообразието си не само я украсяват, но и укрепват.

Украйна има огромни перспективи за развитие и те могат да се реализират само чрез взаимно разбиране и диалог. Никой няма да дойде да реши проблемите ни, ако не си ги решим сами.

Спасо-Преображенският събор

Гостите от България са посетили Спасо-Преображенският събор. Датата 29- Октомври (15-и Октомври по стар стил), която днес честваме като Ден на Бесарабските Българи е датата на освещаването на храма през 1838 г. Църквата винаги е заемала основно място в историята на бесарабските българи и се е превърнала в символ на съхранената идентичност и традиции. През 2012 г. пожар унищожи купола на храма. В мащабна дарителска кампания тогава се включиха наши сънародници от целия свят, български общини, както и българското правителство. В момента куполът е възстановен отвън и се извършва реставрация на стенописите. 

След посещението на българския храм, гостите са посетили и Болградската Гимназия „Г. С. Раковски”. Ученици са подготвили специална програма за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Впечатление е направил и, създаденият към гимназията ученическия министерски съвет, в който младите хора могат да развиват своите лидерски умения и гражданска позиция. Директорката Снежана Скорич с гордост развела присъстващите из музея на гимназията, съхранил паметта за много видни възпитаници като академик Александър Теодоров-Балан,”, академик Димитър Агура, Александър Малинов, Ангел Кънчев, Димитър Греков и редица други видни българи. От Държавната Агенция за Българите в Чужбина гимназията е получила национален видео каталог „Това е България”, както и поредица от книги посветена на именити личности от нашата история, литература, природните и архитектурни забележителности на България.

болградската гимназия

Източник
Държавна Агенция за Българите в ЧужбинаАнтон Киссе

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button