Бесарабия

Беше открит паметник на българските опълченци в Болград

На 20 октомври 2012  в гр.  Болград, Украйна тържествено беше открит паметник на българските опълченци, участници в руско-турската война от 1977-1878 година.паметник в Болград

Паметникът бе издигнат по инициативата и със съдействието на Асоциацията на българите в Украйна и благодарение на средствата, събрани от българската общност в страната и с активното съдействие на местните власти в Болград.

Паметникът бе открит от президента на Асоциацията на българите в Украйна г-н Антон Киссе и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна г-н Красимир Минчев.  В тържественото откриване взеха участие и  депутатът от Народното събрание на България Михаил Михайлов, заместник-председателят на Агенцията за българите в чужбина г-н Йордан Янев, представители на местните украински власти, на дипломатическата мисия на Руската федерация, на българските дружества от Одеса, Киев, Запорожие и Запорожка област, АР Крим, Молдова и др. Присъства и делегация от община „Тунджа” в Ямбол, поддържаща тесни връзки с гр. Болград.

Тържество за откриване на паметника в Болград
освещаване на паметника в Болград

След поздравителните слова и приветствията бе отслужен тържествен молебен и беше направено освещаване на паметника от протойерей Василий Шкимбов, настоятел на Спасо-Преображенския събор. По време на церемонията беше поставен почетен караул около паметника и произведен тържествен салют с няколко пушечни залпа от представително подразделение на украинската армия.

Паметника в Болград

Автор на паметника е главният архитект на гр. Одеса Николай Базан, който също е представител на българската общност в Бесарабия. Паметникът  е изпълнен в стила на руския класицизъм. Монументът представлява обелиск. От четирите страни са разположени плочи с имената на български опълченци от Бесарабия. Върху стените на паметника са поставени барелефи с изобразени сцени от сражения, отразяващи бойния път на българското опълчение. Цялостната композиция е увенчана с изображението на  Георгиевски Кръст за Храброст III степен.

Тържеството по откриване на паметника завърши с празничен концерт.

Същият ден в гр. Болград се проведе и 13-та Международна конференция „Българите в Северното Причерноморие”, посветена 200 годишнината от подписването на Букурещкия мирен договор през 1812 г., на която домакин бе храмът на българската просвета в Бесарабия Болградската гимназията „Г. С. Раковски”. В мероприятието, организирано основно от Асоциацията на българите в Украйна, участват учени и общественици от България, Украйна, Русия, Полша и Молдова. Като поздрави участниците в конференцията и им пожела ползотворна дейност и успех на тяхното мероприятие, посланик Минчев взе отношение по някои въпроси, засегнати в докладите от пленарното заседание.

Паметник Българските опълченци в Болград, Украйна

Източник
Министерство на Външните РаботиДържавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button