Бесарабия

Българин депутат в Украйна

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Иванович Киссе е избран като независим депутат в украинската Рада. 

Киссе е получил 39,1% от гласовете в Болградския Избирателен район 142, водейки пред основния си конкурент с над 12%. Болградски-Арцизки избирателен окръг включва Арцизки район, Тарутински район, Саратски район, Болградски район и една част от Килийски район. Този окръг включва 177 000 избиратели, предимно българи.

В изявление на Министерство на Външните Работи България приветства избирането му в новия парламент на Украйна, където ще представлява интересите на българската общност.

Изборите в страната бяха оценени от ОССЕ като недостатъчно съответстващи на демократични стандарти. По този повод българските власти заявяват, че очакват от новото правителство в Киев да ориентира ясно политиката си към Европа и да не допуска ксенофобски изявления и действия.

В окръга, от който аз съм избран, българите са мнозинство, но има и други националности и аз съм депутат на всички. Все още не знам дали има още българи, които спечелиха парламентарните избори, но по мажоритарните окръзи със сигурност няма такива. Първо, ще формираме държавния бюджет за 2013 г. Ще работим върху това да могат да бъдат отчетени интересите на всички, в това число и на моя окръг. Това е основната част, от която ще определим по-нататъшния план на действие. Благодаря на международните наблюдатели, в това число и на българските, които работеха много професионално. Имаше наблюдатели от Канада, Япония и други страни. Те допринесоха изборите да се проведат демократично.


Антон Киссе

Антон Киссе

Живее в гр. Одеса, лидер на фракция „Вiдродження» („Възраждане»). Президент на Асоциацията на българите в Украйна.

Роден е на 10 октомври 1958 година в с. Евгеновка, Тарутински район, Одеска област. Има две висши образования: Одески държавен педагогически институт (Физическо възпитание) и Одески държавен университет (Право).

От август 1976 г. е инструктор на районното отделение на предприятието „Сельхозтехника“ („Селскостопанска техника“). През 1983 г. работи като учител по физическа култура в с. Евгеновка. От март 1984 г. е педагог-възпитател в жилищно-комунално обединение.

От декември 1986 г. Антон Киссе е председател на комитета за младежта и спорта на Иличовския районен изпълнителен комитет на гр. Одеса. От януари 1994 г. е заместник председател, председател на Иличовската районна администрация на гр. Одеса.

През 2003-2004 гг. е заместник председател на Одеската областна държавна администрация.

През 2004 г. по време на доизбиране във Върховната Рада е избран за народен депутат от гр. Одеса. Член е на фракции на СДПУ(о), „Доверие на народа“. През декември 2005 г. фракцията „Доверие на народа“ е преобразувана във фракция на партия „Відродження“ („Възраждане“). Антон Киссе е избран за ръководител на избирателния щаб на партията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button