България

Протести и петиция срещу промените в изборния кодекс

Българите в чужбина реагираха бурно с протести, коментари и петиция срещу промените в изборния кодекс, готвени в парламента.

Първи реагираха в Лондон и с хаштагове #ИскамДаГласувам  и ‪#‎стигатрИКове‬ излязоха малоброен но бърз протест пред посолството ни там. Още са свежи спомените от 2013-а, когато слабата организация и капацитет се оказаха крайно недостатъчни за все повечето ни сънародници там. Присъства и вицепремиерката в служебното правителство Илияна Цанова, която дойде с 10-дневното си бебе.

Мария Спирова

Създадено е Facebook събитие за протест:

Току-що гласуването стана хем задължително, хем невъзможно за около 150 000 българи във Великобритания.

Народните „избранници“ гласуваха да разрушат доброволния труд, положен от българите по свете, които се преборихме за това да разкрием избирателни секции там, където живеем. От днес, избирателните секции извън страната могат да бъдат разкривани само в дипломатическите и консулските представителства.

Абсурдните поправки в Изборния кодекс, не само не създадоха избирателен район „Чужбина“, ами ограничиха възможността на българите, раотещи в чужбина, да упражняват вече задължителното си право на глас.

Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната – това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. Гласуването на парламентарни и президентски избори е едно от малкото начини, по които можем да участваме в обществения живот в родината, дори е повод да се събираме с други българи, живеещи зад граница. Избирателни секции в градове като Манчестър, Брайтън, Норич, Глостър, Портсмут и много други, поддържат гореща връзката с родината.

Затова, трябва да защитим крехката територия, която завоювахме – да защитим правото да гласуваме в избирателни секции извън посолството – на удобни за нас места!

След Лондон на протестен флашмоб излязоха и в Брюкесел:

Няма да позволим 43-тото Народно събрание да заграби малкото и крехка свобода, която успяхме да извоюваме през последните години.

Промените обслужват само оста ГЕРБ-БСП-ДПС-ПФ. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта.

Вече събира подписи и петиция към президента, депутатите, премиера Бойко Брисов и обудсмана Мая Манолова, призоваваща депутатите да размислят или президента да наложи вето на непопулярните промени.

Насочен е протест пред парламента във вторник 26 април, от 18:30 часа пред Народното събрание, обявен от движението „Протестна мрежа“.

Българи в Оксфорд изпратиха открито писмо до Народното събрание:

Сред гласувалите в Оксфорд бяха и българи от много съседни места, част от които гласуваха за първи път от десетилетия. Друга част от тях бяха възрастни хора или семейства с деца, за които пътуването до Лондон и чакането с часове наред пред българското посолството там също би било непосилно. Това често са хора, на които сме разчитали за помощ когато за пръв път сме се оказали далеч от дома. Бихме искали да изкажем огорчението си, че и на тях може да им бъде отказана възможността да се почувстват част от българското общество само защото са далеч от родината и нейните дипломатически представителства.

Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме народните представители в 43-то Народно събрание да отменят на второ четене ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.

(промените обаче бяха приети на второ четене)

Остро коментира пред BiT Димитър Иванов (в Швейцария), член на временните обществени съвети на българите в чужбина:

Във филма, в който ни вкараха, просто е невероятно, че участваме. Този сценарий, който се разви скоропостижно от вчера – отказът да се създаде МИР „Чужбина“, който бе приет с мнозинство в правната комисия, и днешното решение на парламента да не се отварят секции извън посолства и консулства – ни връща години назад в развитието.

Това е отказ от съблюдаване на гражданските права на най-малко 1 млн. българи и тук включвам и нашите сънародници от Турция. За съжаление, бивш агент от ДС продължава да говори, че ще има намеса в българските вътрешни работи от сънародници в чужбина – този език сме наследили от едно друго време. И това разцепление „тук“ и „там“ се оказва, че е живо. Това означава, че целият преход, който България извърши за 26 години, се връща на точка нула.

Източник
FecebookBiTClubZБНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button