България

Направете си секция

На 11-и Октомври изтича крайния срок за подаване на заявления за разкриване на допълнителна изборна секция в чужбина за изборите на 6-и Ноември.

Първия начин за подаване на заявление за разкриване на секция е електронно с страницата на ЦИК на адрес https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit. Срокът изтича в 24:00 българско време. При технически или други проблеми пишете на support@cik.bg.

Втория е да изтеглите (от тук), разпечатате, попълните и изпратите бланката до наше дипломатическо представителство в съответната страна.

Можете да видите списък с потвърдените до момента заявления за гласуване тук.

След последните промени в законодателството за разкриване на секция извън дипломатическо представителство са необходими 60 заявления, подадени до 11-и Октомври (включително). Максималния брой секции в страна е 35. Създадените по този начин допълнителни изборни секции ще бъдат добавени към 95-те в дипломатическите представителства.

Тоест, ако наблизо има много българи, но пък е удобно дипломатическото представителство, няма нужда създаване на допълнителна секция. Освен за избягване на евентуална прекалена опашка (нещо обичайно за Лондон, например).

Напомняме че участието в тези избори вече е задължително, като неучастващите в избори ще губят изборни права в бъдеще. Изключение се допуска при извинителна причина. Все още няма инструкции за това коя причина е извинителна, коя не и как ще се доказва че гражданина е бил възпрепятстван да упражни гласа си (например поради пътуване или заболяване).

Изглежда някои в парламента или ЦИК малко бъркат упражняването на конституционното право на глас с присъстването на ученици в училище, та да се носят едва ли не извинителни бележки за това че гражданина не се е възползвал от правото си. И това докато паралелно го възпрепятстват да го направи. Заработването на система за електронно гласуване, която всъщност да направи възможно гласуването за много от сънародниците ни зад граница все още тъне в мистика.

Каруцата е далеч пред коня.

В ситуация сме да сме задължени да направим избор, който всъщност е право, бидейки междувременно максимално затруднявани. Кой печели от това е ясно – партийните машини с твърди и контролируеми феодални електорати, чиято тежест нараства при отблъскване на свободни, обичащи и мислещи за България българи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button