България

До 35 изборни секции в страна

След протести, вето и преговори, парламентът одобри на първо четене максимален брой от тридесет и пет изборни секции във всяка държава извън България.

За разкриване на изборна секция извън дипломатическите представителства ще са нужни поне 60 постъпили заявления. 100 депутати гласуваха „за“, 25 бяха „против“ и 8 „въздържал се“. Вносители на измененията бяха 47 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и Български демократичен център.

Така ветото на президента беше преодоляно и беше постигнат някакъв консенсус между управляващите партии. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на предишните избори. На практика до сега само в Турция е имало повече секции (139).

Според Радан Кънев (ДСБ) 35 изборни секции биха били недостатъчни в някои страни:

Данаил Кирилов от ГЕРБ го успокои, че и Великобритания да напуска ЕС, това не променя начина на гласуване на българите там.

Според Лютви Местан и някои депутати от ДПС така се ограничават правата на българските граждани в чужбина и най-вече в Турция. Според Местан текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм. Според Четин Казак става въпрос за сделка при която ГЕРБ подкрепят предложението на ПФ срещу подкрепа за тях в замяна.

Красимир Каракачанов отрече:

Патриотичния фронт извивал ръце. Аз не помня такова нещо. Ръце извива ДПС 26 години

Прави впечатление, че за да се отвори секция извън дипломатическите представителства в страна извън ЕС е необходимо и изрично решение на Централна избирателна комисия по преценка, освен постъпило предложение но ръководителя на представителството. Тази преценка ще се прави въз основа на териториалното разпределение на българската общност, отдалечеността на избирателните секции и тавана от 35.

На практика посланика или консула където и да е може просто да пропусне да прецени и предложи навреме. Дори да са постъпили необходимите минимум 60 заявления.

Източник
ДневникMediapool

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button