България

Десетина души протестираха пред посолството на Украйна в София

Десетина души със странни знамена и символи протестираха пред посолството на Украйна в София срещу саморазправата с Кащи в Украйна.

Изключително интересна група от десетина човека предимно с тъмни очила с доста повече знамена и символи протестира пред посолството на Украйна в София. На кадрите се виждат български знамена (едното мръсно и вързано както парцал върху тениска с президента на Руската Федерация), руско знаме, трите хоругви на ПП Атака, дънково яке с нашивка на казашкия полк в Русия, трансперант и лентички с цветовете „огън и барут“ характерни за военните ордени (в Русия е имало шестима лауреати на такъв орден в редиците на белогвардейците и руските бойци Вермахта) и напечатани на добър лазерен принтер позиви. Всичко това, удобно облегнато на кола с кюстендилски номер.

Било е изпратено писмо до украинския посланик:

В българската общност в Украйна се създава недоволство към радикалите, породено от множество други техни прояви, израз на това недоволство беше протестът на над 300 бесарабски българи пред градския съвет в Белгород-Днестровски.

Изглежда единствения, непострадал от внезапен пристъп на свенливост при поява на кемери, който макар и лаконично (за разлика от пространните си интервюта с доста странни изказвания за На Самом Деле) благоволи да даде някакво обяснение и за българските телевиизии зад камера беше Ася Иванова от Варна:

Поводът да се съберем пред украинското посолство е, за да изразим нашата подкрепа към българите, които се намират в Украйна, които са подложени на страшни репресии и гонения от страна на киевския режим.

Самите бесарабски българи и в България и в Украйна обаче май нито знаят, че са страшно репересирани, нито някой от протестиращите поне ги е уведомил.

За това пък поне не се стигна до комичен случай както от преди година, когато подобна групичка протестираше пред пак пред украинското посолство със същия реквизит, но беше разгонена от озовали се наблизо бесарабски българи.

Председателят на Асоциацията на Българите в Украйна и депутат Антон Киссе коментира:

Убеден съм, че т.нар. митинг, състоял се на 30 май в Белгород-Днестровски под знамената на Република България, е звено в общата верига на провокационните действия на редица дясно-радикални организации, целящи да подкопаят държавните устои на Украйна, да разпалят междунационални раздори, да ескалират насилието и противостоенето в обществото.

Според него и други представители на бесарабските българи, участниците в протеста (на който този се явява подкрепа) са предимно лица докарани от другаде и нямат не са познати на общността.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button