Бесарабски българи протестираха в Болград срещу случката с Кащи

Бесарабски българи протестираха в Болград срещу случката с Кащи

Стотици млади бесарабски българи протестираха срещу саморазправата с Василий Кащи пред градския съвет на Белгород Днестровски.

Протестираха с български знамена и плакати като блокираха движението пред градския съвет по време на сесия. Според портала UAInfo протеста е срещу саморазправата с общинския съветник Василий Кащи, който беше залят със зелено лекарство и опитаха да го изхвърлят както боклук,  след както гласува против отдаване на парцел за изграждане на православен храм. Според плакатите, протестиращите искат наказание за нападателите. Вижда се и доста професионално направен плакат с призив за оставка на Украинския президент. Според UAinfo, според протестиращите Поршенко нарушавал конституцията, защото група хулигани са нападнали общински съветник в провинциален град.

Пред „Дарик” председателят на българското дружество в Белгород  Виктор Минков заяви, че българите не са протестирали. По думите му това е провокация,  като за целите  са подведени млади хора от българската общност в града. Били им раздадени плакати от неизвестни лица, но никой не бил в състояние ясно да обясни защо е там.

Никакъв протест нямаше. Не мога да ви кажа кой е организирал всичко това. От нас нямаше нищо. Това е провокация

По негово лично мнение и случката с Кащи е била провокация.

До момента няма реакция от българското правителство или посолството ни в Украйна. Според бившия председател на ДАБЧ, трябва посолството да установи връзка с Кащи и да провери как е.


Източник: Дарик

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.