Саморазправа с българин в Белгород, Украйна

Саморазправа с българин в Белгород, Украйна

Украински националисти се саморазправиха в Белогород, Украйна с общинския съветник от български произход Василий Кащи, провокирани от гласуването му.

Причина за саморазправата става поведението на общински съветник при гласуване за отдаване на парцел за изграждане първата в града църква. Василий Кащи гласува „против“ без смислено обяснение освен е българин „на своя земя“ в Украйна. При въпрос какъв е, та е против изграждането на църква, отговаря че е „твар“, а чии Крим – „на хората“.

Тази му изказвания ядосват украинците, вече достатъчно напрегнати от хибридната война и събитията  Крим и Донбас и го извеждат извън общинския съвет. Украинците са предимно поддръжници на партията Народен фронт.

Василий Кащи бива залят с Грануфорин и тълпата опитва да го изхвърли в кофа за боклук. Както беше изхвърлен и проруски депутат-комунист от Украинския Парламент. Полицията е намесва и го спасява.

Според Антон Киссе, разправата с Василий Кащи има връзка с това че е българин. Киссе е председател на една от трите конкуриращи се организации на българи в Украйна – АБУ и депутат в парламента на Украйна.

Възможно е да е така, но надали има някакво специално значение дали е представител на българското или някое друго малцинство.  Не знаем какви биха били реакциите, ако в България общински съветник блокира изграждане на църква защото… бил от малцинствен произход и за това. Вероятно няма да има чак толкова непосредствена физическа саморазправа (типична впрочем и за украинския парламент), но определено няма да е особена радост и любов.

 Тече спор между Украинската (която се опитва да е отдели като самостоятелна) и Руската Православна Църква.

Възможно е Кащи не по християнски просто да се опитва да подлее вода на Украинската Църква, пречейки на построяването на храм. Във всеки случай обяснението че е българин  просто нелепо.


Гранофоринът е популярно в Русия и Украйна (у нас вече не толкова) като „зельонка“ евтино лекарство за афти, изгаряния и ожулвания. Не е отровно или опасно (за разлика от заливането с киселина в България). Може да причини раздразнения при попадане в очите (както се случи с Навални в Русия).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.