Свят

Задължително, но невъзможно гласуване

Отново хиляди българи в чужбина опитаха, но гласуването се оказа невъзможно защото секции затвориха пред опашки чакащи гласоподаватели.

При поредните избори много българи в чужбина се сблъскаха с традиционната лоша организация и всъщност очакваните проблеми. За много български граждани в страните с голям брой български емигранти като Великобритания, САЩ и Испания гласуването се оказа невъзможно, нищо че вече е задължително. Хиляди българи пътуваха понякога стотици километри и чакаха с часове в дъжда и студа на огромни опашки за да участват в определяне бъдещето на България, но не успяха да го направят до края на изборния ден. В 21:00 секциите просто затваряха.

Общо успяха да гласуват 106 312 български граждани чужбина в 71 държави. В Република Турция гласувалите са 31 888.

Прави впечатление че докато българите в Европа и Северна Америка трябваше да попълват бавно заявления на място, гласуването вървеше бавно и в крайна сметка времето просто не стигна за всички, то в Турция организацията беше отлична. Хората бяха заплашвани (че ако  не гласуват  ще изгубят българското си гражданство и придобивки), събирани лични карти, и в крайна сметка натирени като стадо да гласуват с организиран безплатен транспорт, да не би някой случайно да забрави или по някаква друга причина да пропусне. Секция в Турция постави и рекорд – гласуване на средно 23 секунди. Може би не е съвсем случайно че поддръжниците на предложилите и прокаралите промените в изборния кодекс в момента заливат социалните мрежи с агитация в полза на кандидата, за който заявяват че на балотажа ще гласуват 100% запитаните поддръжници на ДПС, но не е много популярен сред българите в чужбина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button