Европа

Очакват се проблеми при изборите във Великобритания и Германия

Външният министър Даниел Митов предупреди за очаквани проблеми при изборите във Великобритания и Германия в свое телевизионно участие.

Даниел Митов припомни в сутрешния блок на Нова Телевизия, че изпълнителната власт просто изпълнява законите, написани от законодателите. Участието му и влизането веднага в режим на обяснения и оправдания се случва веднага след предупрежденията на българите в чужбина за неадекватността на променения изборен кодекс.

И според министъра ще има проблеми при спазване на това законодателство. Единия предвидим проблем са двата избирателни списъка – за президент и референдум, в които хората ще трябва да се бъдат вписвани на ръка по отделно. Това ще създаде забавяния особено в по-натоварени секции като прочутите с опашките си в Лондон. За да е още по-трудно за реализиране иначе вече задължителното гласуване, броят на и без това вече претоварените изборни секции беше ограничен.

Даниел Митов спомена за готовност на Външно Министерство да открива по повече от една секция в представителствата и да препоръча това на Централната Избирателна Комисия като начин поне малко да се не облекчи проблема с опашките.

Решението дали това ще се случи остава на ЦИК.

Германското законодателство не позволява провеждането на чужди избори на германска територия. През предишните години бяха откривани секции и извън посолствата и консулствата ни по изключение. Тази годна такова изключение няма да има и е доста вероятно там също да се образуват сериозни опашки. Германия явно не желае да създава прецеденти за трети страни. А и да гарантира сигурността на допълнителни места в обстановка на терористична заплаха. Министър Митов обеща да се отворят секции и в канцелариите на почетните консули там.

Няма да се организират секции в страни като Монголия, Северна Корея и Виетнам. Там имаме представителства, но практически няма българи които да гласуват.

В Сирия, Ирак и Либия няма да има секции поради невъзможността да се гарантира сигурността там.

Изборите са все по-близо, а очакваните проблеми все по-очевидни. Правят се и се обсъждат още промени в последния момент. Под въпрос е дали самата администрация ще се справи с хаоса, а какво остава и просто за информиране на двата милиона българи, пръснати по света.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button