България

Окончателен (засега) изборен кодекс

Две седмици преди изборите парламента одобри окончателни (засега) помени в изборния кодекс. Отпада ограничението от 35 секции за страните от ЕС.

Това се случва, въпреки принципа че половин година преди избори не бива да е правят промени в кодекса, за да може да се подготви провеждането на изборите, а и гласоподавателите. Само технически тази промяна в последния момент ще струва 250 000 лева, но ще е доста сериозен и ефекта от организираните в последния момент секции и объркването на избирателите.

Отпада ограничението за 35 секции в страна, но само в страни от Европейския Съюз.

Това ще намали (ако успеят да организират секции) проблемите във Великобритания и Германия. Федерацията на балканските изселници в Турция ще помогне на изселниците там с транспорт, за да могат да гласуват. Българите в Северна Америка ще трябва да се оправят сами с често сериозните разстояния. В САЩ датата съвпада и с изборите за президент на самите Съединени Щати.

В секциите ще им само по една урна.

Депутати от ГЕРБ предложиха да има и по повече от една урна в секция с цел да е облекчи и ускори гласуването, но сами се отказаха от това поради опасения за фалшификации. По време на дискусиите от ДПС дори предложиха вместо повече кутии да има повече тъмни стаички.

Гласуването остава на места вероятно леко трудно, но за сметка на това пък задължително. Според БСП, АБВ и ДПС задължителното гласуване е противоконституционно, тъй като превръща правото на глас в задължение. Според ГЕРБ граждани трябва да упражнят правата си задължително, реформаторите са разделени в мненията си. Ако има втори тур, гласуването в него също ще е задължително. Така ако избирателят не гласува на и тези и на следващите избори, ще бъде лишен от право на глас на по-следващите.

Остава опцията „Не подкрепям никого“, с която вече задълженият да гласува гражданин който не е успял да си хареса кандидат да може да гласува… без да гласува. Избирането и́ няма да се брои за действителен глас при парламентарни избори, но ще се брои при президентски и местни.

При желание може да се гласува и за референдума, инижиран от Слави Трифонов (бюлетина ще се дава при поискване). Опциите при него са:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button