България

е-… никакви услуги

Системата на МВнР „Е-Консулски услуги“, струвала над половин милион лева, за заявка за издаване на лични документи работи. Ама… друг път.

Идват избори със задължително гласуване за участие в които очевидно трябват документи за самоличност. Всички знаем колко е трудно понякога да се отдели време и да се пътува до съответното консулство за подновяването им. Няма проблем, това вече може да се заявява електронно. Администрацията на страна, част от чиито народ е сред двигателите в световната софтуерна индустрия най-накрая плахо стартира елементарни електронни услуги. Вярно, абсурдно скъпо реализирано но за това пък… не работещо.

Системата официално уж стартира през Април тази година. През Юни в доклад пред пред комисията за политиките на българите в чужбина на парламента Външно Министерство декларира всичко на всичко един неуспешен опит.

Защо един?

Може би защото от над 500 000 похарчени лева някак и не остана бюджет някой от иначе многобройните държавни (т.е. на данъкоплатците) служители на министерството да вземе да изпрати едно имейлче на медиите да уведомят гражданите (и работодатели) че такава услуга съществува. Поне ей така от скука, дори в някое от иначе многобройните ни и често заключени посолства (сериозно, много повече от на далеч по-големи и богати държави) и консулства.

Защо неуспешен?

Защото системата просто е замислена да не работи, дори случайно да е уж технически работеща.

  1. Необходим е български електронен подпис. В конкретния случай на единствения опит той е бил отхвърлен защото човека в САЩ е имал такъв, но той бил естествено американски. За да си издадеш електронен подпис та да можеш да си подадеш дистанционно та а не ходиш чак до консулство заявление за подновяване на личната карта и да гласуваш (примерно) в чужбина трябва да представиш… лична карта (която си тръгнал да обновяваш) в… България за по-близо. Шизофренично?
  2. Необходими са биометрични данни, което предполага физически да се отиде до консулство.
  3. За да можете да си обновите електронно личната карта със срок на валидност 10 години, то старата трябва да е издадена преди максимум 56 месеца. Тоест преди четири годни и половина. Теоретично е възможно ако сте много мотивиран И скоро сте били в България, но само ако няма смисъл. Иначе не.

Пълна хронология на проекта можете да проследите в сайта на Bulgaria Press.

Поредния случай, в който се съмняваме в умствения капацитет на служителите ни в държавната администрация. Не за друго, ама е по-приятно от това да се съмняваме в мотивите им.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button