Западни Покрайнини

Разделение и на 24-и Май в Босилеград

Конфликтът в Босилеград продължава. Местната власт забрани на учениците от двете местни училища да участват в честването на Културно-Информационеният Център – Босилеград.

КИЦ „Босилеград” и тази година организира традиционното честване на Деня на Българската писменост и Култура в са седма поредна година в село Извор пред килийното училище и църквата „Св. Троица“, откъдето през 1832 г. а започнато българското Възраждане на Краището (Кюстендилско).

Присъствали са депутати в 43-то Народно събрание, управителката на Софийска област г-жа Росица Иванова, преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“ – доц. Лозан Митев, проф. Милчо Войников, съпредседателя на Обществено движение „Западни покрайнини“ д-р Валентин Янев и представители на ВМРО – Българско национално движение г-н Стефан Грънчаров, Георги Петров и други. Поздравителни писма са изпратили Андрей Ковачев – евродепутат от групата на Европейската Народна Партия и вицепрезидента на България Маргарита Попова. Водеща на събитието е била журналистката и общественичка от Босилеград, госпожа Александра Димитрова.

Слово за делото на светите братя Кирил и Методий е изнесъле водещият на предаването на БНТ „Вяра и общество” Горан Благоев. Той е подчертал правото на всеки народ е да изповядва вярата на своя език и добавил, че българите от Западните покрайнини в условия на чуждо верско и държавно владичество са успели да създадат забележително образование и култура, чийто венец са приносите на западнопокрайнинските културни дейци Йордан Захариев, Емануил Попдимитров и кинорежисьора Златан Дудов, оставили епохална диря в Българската култура. Горан Благоев е призовал  българите от Република България и от Западните Покрайнини да протегнат ръце един към друг за да се опази идентичността и достойнството на българите от Босилеградско и Царибродско независимо от границите, които се издигат между двете части на един народ. Отдал е признание на КИЦ „Босилеград“ за неговата трудна мисия да опазва и създава духовността на българите от Босилеград.

Росица Иванова

Областният управител на Софийска област, госпожа Росица Иванова е поздравила българите в Босилеградско, изказала своята признателност за поканата от страна на КИЦ „Босилеград“ и подарила книги на Емануил Попдимитров и българските класици Иван Вазов, Димитър Талев, Йордан Йовков. В знак на високо признание за дейността на КИЦ „Босилеград” тя е връчила почетния знак на Софийска област за особени заслуги към българската култура.

По повод 24 май КИЦ „Босилеград“ всяка година обявява конкурс за детска рисунка и есе за учениците в основното училище и гимназията в Босилеград.

Тази година за най-добри детски рисунки бяха избрани тези на Миляна Василева от Долна Любата и Мария и Йелена Петков от Горна Любата. За най-добри есета бяха избрани творбите на гимназистките Катарина Наков и Радица Божилова и Мартина Миланов от основното училище в Босилеград. Плакет за млади творци в областта на поезията и литературата бе присъден на Никица Христов, юрист, за стихосбирката „Феникс“.

Наградите за учениците бяха осигурени от народните представители на 43-то Народно събрание на България, от Национална спортна академия и Обществено движение „Западни покрайнини”.

24-и Май в Босилеград

Веднага след края на тържеството, класираните на първо място в конкурса за есе на тема „Заветите на Васил Левски – актуални и в 21 век“ (по инициатива на КИЦ „Босилеград“ и евродепутатът г-н Ангел Джамбазки) учениците от Босилеград Драгана Апостолова и Мартин Димитров, отпътуваха за Брюксел където два дни ще гостуват на Европейския парламент.

За съжаление проблемите между местната власт и Културно-Информационният Център продължават, както и паралелното празнуване и бойкотиране на „конкурентната“ проява.

Два дни предварително Общинският Културен Жентър, община Босилеград и Столична Община организират друг празник. В него участваха всички деца от двете местни училища. Учениците са рецетирали стихотворения, любителската театрална група към местната гимназия се е представила с част от постановката „Жени”, а в програмата е взел участие и хор от „България“ от София.

Това само по себе си би било чудесно ако не беше безпрецедентния според КИЦ натиск срещу тях и забрана ученици да присъстват в село Извор. Представители на местните власти също не са присъствали, въпреки официалните гости от Република България.

Председателят на центъра Иван Николов разказа:

Обадиха ми се директорите на училищата и ми бе обяснено, че причината да не пуснат децата е, че според тях ще използваме децата за политически причини. Такова е тяхното разбиране. Подобно нещо се случва за първи път. Очевидно това е част от войната, която се води срещу КИЦ- Босилеград. Както виждате има и засилено полицейско присъствие, което също не е било досега.

Източник
Целокупна БългарияБНТДарик

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button