Западни Покрайнини

Скъсаха плакатите на Левски в Босилеград

По повод годишнината на Васил Левски българите в Босилеград, Западните Покрайнини разлепиха негови плакати на централни места. За съжаление на 19-и Февруари плакатите на Левски осъмнаха скъсани.

Плакатите бяха разлепени от босилеградчанина Димитър Димитров и бяха с надпис „Апостола на свободата – днес всеки притеснен и потиснат, комуто тежат робските синджири на врата, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически, търси случай да отърси от себе си името роб. Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на Божията природа, всеки иска да бъде човек.„с идеята и българи и сърби заедно да отбележат годишнината.

Традиционно Демократичният Съюз на Българите и Културно-информационният център на българите „Босилеград“ почитат годишнини, свързани с живота и делото на Левски. След инцидента с разкъсаните плакати от ДСБ заявявиха, че няма да участват в тазгодишните мероприятия, защото не желаят да са рамо до рамо с кмета Владимир Захариев, когото обвиняват за кризата в града. В крайна сметка тази година имаше две шествия – едно организирано от културно-информационният център и друго – от местната власт, защото българите в града отказаха да застанат едни до други дори по такъв обедняващ повод.

Сред българите в Босилеград има тежка криза. Региона силно изостава икономически, а много от българите там обвиняват кмета в корупция и див феодализъм, стигащ до там да си осигурява гласове чрез изнудване и контрол на помощите от Република България. Много хора предполагат че кмета Захариев умишлено провокира и нагнетява напрежение и психоза за да сплоти повече хора около себе си и да остане на влас.

Мнението на консула ни в Ниш Едвин Сугарев е също че става дума за изключително грозно олигархично поведение.

Едвин Сугарев

Не Левски разединява, разединени са хората, които следват пътищата, които са различни от неговите. Забравени са тези идеали, които е следвал той. За съжаление, алчни политически интереси диктуват ситуацията тук и това, което виждаме е резултатът от този диктат.

Позната ситуация от много градчета и в Република България.
Председателят на ДСБ Драголюб Иванчов изпрати писмо:

През нощта на 17 срещу 18 февруари засега неизвестни извършители са скъсали плакатите с портрета, ръкописа и подписа на Левски със следния надпис: „Апостола на свободата – днес всеки притеснен и потиснат, комуто тежат робските синджири на врата, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически, търси случай да отърси от себе си името роб. Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на Божията природа, всеки иска да бъде човек“.

За случилото се е уведомена полицията в Босилеград.

Демократичният съюз на българите счита, че това е вандалска и оскърбителна провокация срещу всички българи в Сърбия, България и по света. Ние смятаме, че това е част от войната, която кметската власт на Владимир Захариев води срещу организациите и хората, отстояващи националната идентичност, правата, интересите и националната идентичност на българите в Западните покрайнини.

След всичко, което г-н Захариев направи – да не допусне ДСБ на местните избори през 2012 г., опитите да злепостави и закрие КИЦ-а, вандалските покушения срещу паметника на Левски през лятото миналата година и поредната провокация с късането на плакатите на Левски, ДСБ счита, че би било крайно безпринципно и лицемерно към паметта на Апостола да застанем до г-н Захариев при отбелязването на 143-та годишнина от гибелта на Апостола.

Председател:
Драголюб Иванчов


Източници: ВМРО, БНТ

Източник
ВМРОБНТ

Един коментар

  1. Мда, със сигурност не е бил българин… Не е трудно да се сетят в такъв малък градец коѝ е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button