РС Македония

Стрелба в Куманово

Осем полицаи и 14 бойци от въоръжена групировка са убити при стрелба в Куманово няколко дни след започване на най-мащабните протести в Република Македония.

Според говорителя на Министерство на Вътрешните работи на Република Македония Иво Котевски, при сраженията в квартала „Диво населие“ са ранени 37 служители на реда, но не са пострадали цивилни граждани. Това се случва около месец след като 40 въоръжени лица превзеха полицейско управление в село Гощинце.

Смята се, че между 40 и 80 бойци са влезли в Куманово от Косово, като около 30 души от „въоръжената терористична група“ са се предали, а други петнайсетина са се укрили. Според министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска тяхната цел е била да извършат нападения над „стратегическите държавни институции“.

БТА съобщи, че т.нар. Освободителна народна армия (ОНА), македонското крило на Армията за освобождение на Косово е поела отговорност за нападението в Куманово. В съобщение до медиите на албански език ОНА и още една терористична група – ГРИ заявяват, че е започнал процес на създаване на Република Илирида и са поискали от „международния фактор“ да накара македонските власти да приемат новата „република“. В противен случай те заплашват, че ще унищожат целите Балкани, а не само Македония

Македонското МВР разпространи видео със заловени лица, а премиерът Груевски определи операцията като професионална и довела до унищожаването на една от най-опасните терористични групи на балканите, целяща дестабилизация на Република Македония.

Външното министерство на Албания издаде призив за сдържаност, тъй като „допълнително влошаване на ситуацията няма да бъде в полза на стабилността и просперитета на Македония“. Косовският външен министър призова „всички страни да намерят решение чрез политически диалог“.

Стотици албанци се събраха пред посолството на Република Македония в Тирана за да изразят солидарност и подкрепа за Куманово.

Жителите на албанския квартал също изглеждат изненадани.

Сред македонците има подозрения, че акцията е организирана с цел да отклони вниманието от антиправителствените протести и предстоящия нов голям протест на 17 май.

Пред Българското Народно Радио председателят на Сдружението на българите в Охрид – „Хоризонти“ Любчо Куртелов коментира че е възможно ситуацията да е дирижирана изкуствено с цел отклоняване на вниманието:

Любчо Куртелов

Кумановските села са населени с албанско население и това е един добър плацдарм, за да се генерира един такъв конфликт.

Тези, които следят политиката в Македония, знаят, че известно време има напрежение сред населението към правителството заради много афери. Един от опозиционните лидери – ген. Стоянчо Ангелов, предупреди, че след известно време – 15-и май, каза той, ще се случи един такъв атентат, на една група терористична, бандити по-точно, от Косово са дадени 2 000 000 евро, за да направят такъв конфликт.

Националният мир в Македония е на стъклени нозе и не трябва много, за да се запали този пожар. Това е една много опасна искра.

Подобно е и мнението на Стефан Ралчев от Института за национални и международни изследвания:

Естествено, че идеята на г-н Груевски е да дефокусира вниманието от случващите се протести в Македония към такива изкуствено фабрикувани етнически конфликти. В подкрепа на това мога да спомена, че към 20-21 април някаква подобна група превзе граничен пункт на границата между Македония и Косово точно когато беше апогеят на т.нар. „информационни бомби“, спускани от опозиционния лидер Зоран Заев.

ЕС играе много плаха роля в Македония в последните години. След едно синхронизирано действие на протестиращи и по-сериозна реакция от страна на ЕС, аз смятам, че следващите 2 до 3 месеца на премиера Груевски ще се наложи да подаде оставка. За него това няма да е чак такъв прецедент. Той на няколко пъти досега предизвиква сам предсрочни избори.

В специална декларация Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя всички политически и общностни лидери да работят заедно, за да възстановят спокойствието и да се извърши прозрачно разследване на случилото в интерес на страната и на целия район. Премиерът на Република България, Бойко Борисив също коментира ситуацията:

Македония ни е много скъпа и важна. Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович е дал заповед за увеличаване с 450 души и на жандармеристите в граничната зона.

В Република Македония бе обявен двудневен национален траур в памет на загиналите полицаи. В много храмове бяха отслужени заупокойни молитви за загиналите, а някои от убитите полицаи бяха погребани с военни почести. Македонският президент Георге Иванов свика извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски. Поканени са също лидерът на опозицията Зоран Заев, както и ръководителите на двете албански партии Али Ахмети и Мендух Тачи.

Източник
БНРДневникUReport

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button