РС Македония

Протести в Македония

Вече няколко поредни вечери продължават многохилядните протести в Македония срещу правителството на Груевски.

Исканията са за оставка, демокрация, лустрация и както цяло промяна в Република Македония. Тагът в социалните мрежи е .

Дълго трупаното напрежение се отприщи след като лидерът на опозицията Зоран Заев огласи поредната серия аудиозаписи, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Никола Груевски, ръководителят на разузнаването Сашо Миялков, министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на 22-годишния Мартин Нешкоски.

Младежът бил привърженик на управляващата партия и празнувал изборната и́ победа на централния площад в Скопие през 2011 г. Той поискал да се качи на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части „Тигри“, отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на Мартин.

В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица. Той отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

По време на първата демонстрация срещу кабинета на Груевски пострадаха десетки протестиращи и полицаи, а 30 души бяха арестувани след като се стигна до безредици и разгонване на хората със сълзотворен газ.

През следващите вечери протестите вече (поне засега) протичат мирно и много напомнят за #ДАНСwitme, включително с профила на участниците си – основно млади и образовани хора които желаят да живеят и да се развиват в по-нормална държава. Не се наблюдава някакво етническо разделение, участват наравно и албанци.

Не са подкрепяни от по-старото и югоносталгично поколение.

Докато студентски и граждански организации протестират срещу полицейския произвол и корупцията в изпълнителната власт, Заев си поставя за цел смяна на властта и се държи все едно по някакъв начин управлява протеста както насочва 17-и Май за дата на протест, който продължава всяка вечер вече няколко дни.

Изказването на Заев служи само за потвърждение на официалната теза на правителството, че опозицията контролира и манипулира протестите

, заяви пред Капитал анализаторът от London School of Economics (LSE) Димитър Бечев. Независимо от това, че двете партии си подхвърлят обвинения, факт е, че разкритията на опозицията са само последната капка в една отдавна преливаща чаша от проблеми в Република Македония.

Според Бечев факторите, които ръководят протестите, са както натрупаното недоволство от управлението на Груевски, така и зараждащата се гражданска инициативност, която не иска страната да продължи да буксува както се е 2008 г. насам.

Македония изпада във все по-сериозна външна изолация – блокираното кандидатстване за членство в ЕС, проблемите с Косово, Албания и Гърция. Протестът е кулминация на напрежение, трупано от 2011 г. насам, което е избухвало на няколко пъти.

Според  Стефан Ралчев от Института за регионални и международни изследвания в София

Това, което наблюдаваме от два дни, е естествен процес на интензификация. Знаем, че протести текат под една или друга форма от по-отдавна, например студентските протести против закона за висшето образование, започнали през декември 2014 г.

Бечев отбелязва, че социалдемократите имат своята част от вината за състоянието на Македония днес. Според него милиционерщината в държавата се корени още в югославския репресивен апарат, който бе поддържан и използван от бившият премиер Цървенковски, а Груевски просто е усъвършенствал схемата за контрол над всички аспекти от властта.


През последните години Груевски консолидира управлението си чрез.

  • Назначаване на още служители в администрацията, която набъбна от 90 до 150 000 души (в пъти над средното спрямо населението за Европа). В малка страна с 30% безработица, солидна практика в контролиране на вота в администрацията и назначения на партиен принцип това си е сериозен изборен бонус.
  • Увеличаване на пенсиите и социалните придобивки за пенсионерите – пенсията достига до 60% от средната заплата.
  • Субсидии за фермерите.
  • Пълен медиен контрол

Логично сега основните му поддръжници са пенсионери и селяни, които не се интересуват много от абстрактни неща както демокрация или състоянието на страната след още десетина години.

Според Бачев

Топката в момента е в Брюксел, защото, типично за региона, мотивацията за реформи няма да дойде отвътре. И двете страни ще говорят за реформи, но реално ще се мисли само как да овладеят властта. Груевски досега идеално се е справял с това да черпи дивиденти от изолацията, в която страната е поставена. Проблемът му в дългосрочен план е, че никоя голяма страна съседка няма сериозни интереси в Македония. Единственото, което той печели от спекулациите за „външно влияние“ и големи проекти, насочени към страната, е медийно внимание чрез контролираните от правителството медии.

Трудно може да се очаква, че протестите, дори да достигнат до целта си и да свалят правителството на Груевски, ще доведат до мигновени резултати. Въпреки че усеща зараждащия се дух на гражданското общество, Стефан Ралчев не смята, че „градските“ протести ще отекнат из страната и ще създадат предпоставки за значителна промяна. „Не бива да забравяме, че подобно на протестите в България през лятото на 2013 г., сегашните протести в Македония са предимно градско явление – протестират Скопие, Битоля, Прилеп. Голяма част от поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ обаче са от по-малките населени места и за тях протестите са далечно явление. Въпреки това като цяло неодобрението към Груевски и ВМРО-ДПМНЕ е осезаемо по-високо сега.

Източник
КапиталNovaTwitter

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button