Бесарабия

Координационен център за българите в Украйна

Създава се координационен център за постоянна връзка с българите в Украйна.

Решение за създаването на координационен център е било взето на среща на министър-председателят Бойко Борисов с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Координационният център ще се помещава в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина. По-тесният контакт със сънародниците ни ще осигури повече диалог и ще внесе по-голяма увереност, че страната ни е реално ангажирана с техните проблеми в трудната ситуация. Министър-председателят изтъкна, че България с внимание следи развитието на събитията в Украйна и е предприела мерки в подкрепа на българите, засегнати от конфликта.

Телефона за контакти е 00359 2 935 06 66 , email: info@aba.government.bg

Служебен телефон в Асоциацията на Българите в Украйна (АБУ): 0038487226404

Олга Гроздева (АБУ): 00358 886 83 97 52

Светлана Драгнева (АБУ): 0038 0952902248

Според Киссе, основният проблем към настоящия момент е, че хората не знаят към кого да се обръщат при възникване на дадена ситуация. Затова ролята на Ситуационния център към Държавната агенция за българите в чужбина ще бъде предимно информационна. Освен това той ще набира и хуманитарна помощ. До две седмици България ще изпрати хуманитарна помощ за сънародниците ни в Донбас чрез Българския червен кръст.

Източник
Бойко БорисовFrogNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button