Бесарабия

Пращаме хуманитарна помощ в Донбас

Българската държава ще изпрати хуманитарна помощ под формата на хранителни стоки, медикаменти и превързочни материали на българите в Украйна, като първата доставка ще е за Донбас. 

Това заяви заместник-министъра на външните работи Катя Тодорова след среща с председателят на Асоциацията на Българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Даниел Митов и Антон Киссе

Асоциацията на Българите в Украйна ще се грижи за разпределението на държавната помощ, а за безопасното предвижване на хуманитарния конвой на контролираната от сепаратистите територия, ще се търси съдействието на украинските власти и Украинския червен кръст. Детайлите бяха уточнени на среща на Антон Киссе с Катя Тодорова и Христо Григоров, председател на Българския Червен Кръст.

Пред украинския депутат външният министър Даниел Митов обеща, че страната ни ще използва всички налични механизми, за да осигури сигурността на етническите българи в Украйна.

Даниел Митов

Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници. Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията.

Той подчерта, че в приетите на извънредния Съвет „Външни работи” на 29 януари заключения по предложение на българската страна е включен текст, призоваващ Украйна да съблюдава правата на малцинствата.

От своя страна Киссе отхвърли спекулациите, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.

Антон Киссе

Спекулации са твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите. Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми.

Той подчерта, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Източник
OffnewsForumNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button