РС Македония

Кметът на Струга напомни за българите в Македония

Кметът на Струга Зиадин Села припомни че е крайно време в БЮРМ най-накрая да се направи преброяване.

През 2011-а година започна някакъв плах и доста странен опит за преброяване на населението на Бившата Югославска Република Македония, но режимът там предпочете да се откаже с обяснението че не е в състояние да проведе дори едно просто преброяване на населението ако е наблюдавано от Евростат.

Ако от опозицията искат преброяване, трябва да кажат дали са подготвени това преброяване да бъде истинско и чрез закон да бъдат въведени графи за всички съседи на Македония. Както има албанци, така да има графа българи, графа гърци… Да видим тогава колко хора ще се попишат в тези графи. Ако искаш, трябва самият да бъдеш основа. Това е вече стандарт от ЕС – добросъседски отношения. Аз това го разбирам по този начин. Отвореност към всички съседи и никой да не бъде изключен.

Албанците в момента са само цифра – над или под 20%. Тогава наше право е да знаем какъв е броят и от другата страна. Тъй като цифрите са относително нещо и ако влизаме в подобни субективни тези и не искаме да се изправим пред проблема, тогава нас ни интересува какъв е броят на македонците, какъв е броят на сърбите, какъв е броят на българите, какъв е броят на гърците… Не може една държава, каквато е Македония, няма никаква логика, да има малцинства от две или три съседни държави, а от друга страна от две други държави да няма. Има граници и на Изток, и на Запад. Няма някаква стена на едната страна на границата, ако се има предвид фактът, че 500 години сме били в Османската империя. Значи има движение на хора и няма логика да няма никакви българи.

Източник
Актуално

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button