РС Македония

В БЮРМ вече ще е възможно да си българин (уж)

Догодина и в Бивша Югославска Република Македония ще има преброяване на населението. Този път, наблюдавано и от Евростат.

Преброяването ще се извърши между 1-и и 15-и Април, а резултати обявени чак през Юни.

Под натиска на Охридския Рамковия Договор за междуетнически взаимоотношения и може би напън за напредък в боксуващата евроинтеграция, БЮРМ е на път да прекрачи в 20-и век и да допусне гражданите сами да посочат етническото си самоопределение и майчин език.

Комисията ще е мултиетническа, съставена от 25 члена. Не е ясно дали в нея ще бъде включен поне един с българско самосъзнание.

графити в Македония

Вижда ни се странно защо обявяването на резултатите ще отнеме три месеца, при положение че все пак не става дума за Китай. Стандартния софтуер за разпознаване на текст в днешно време се справя доста добре, а сортирането на таблица с около 2 милиона записа в база данни отмена по-малко от минута на не много бърз компютър. Може би преброителите все още не използват компютри или очакват да им трябва доста време за ръчно коригиране на „грешки“.

графити Македония

На повечето места по света, това би била просто добра новина – една държава макар и плахо прави стъпки в догонването на останалите. За съжаление познаваме доста добре режима в Скопие, с цялата му българофобия. Знаем и какво се случва там с хората, прoявили смелостта да се самоопредeлят и като българи, освен като македонци. Дали наистина хората там най-накрая ще имат възможност да заявят самосъзнанието си и дали резултатите ще бъдат наистина публикувани, или просто задържани за собствено ползване на държавните органи, само времето ще покаже.

Освен българи във Вардарска Македония живеят също албанци, сърби, власи, гърци, турци, египтяни (роми) и други.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button