България

И Българската Армия в готовност след събитията в Куманово

След като сръбската армия повиши новото си на готовност във връзка със събитията в Куманоново, и наши специални части и СОБТ са на границата с Р Македония.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на блицконтрола в парламента вчера допълни че Българското правителство следи с тревога събитията и засега няма загинали български граждани.

По-рано днес военният министър Николай Ненчев обяви, че армията има готовност да помага в охраната на границата с Република Македония. Съветът за сигурност при правителството декларира вчера готовност, че държавата отчита риска от възможна бежанска вълна от западна Македония, както и преминаването на терористи на територията на България.

От Министерството на Отбраната съобщиха за OFFNews, че става въпрос за общи занятия на армията с Гранична полиция, които са свързани със взаимодействието им при евентуален миграционен поток. Успоредно с това са изпратени и групи за наблюдение на границата и не става въпрос за изпращане на въоръжени части и военна бойна техника.

Министър-председателят Бойко Борисов обясни от парламентарната трибуна:

Бойко Борисов

Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи в горски райони и пресечена местност. Това върви като подготовка.

Военните са на границата, подготвят си точки, не дай Боже, ако нещата отидат на зле в Македония.

Тези, които са с български паспорти, около 90 хиляди български граждани с паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност.

Бившият ръководител на Националната Разузнавателна Служба, Бриго Аспарухов коментира пред БНР:

Бриго Аспарухов

Убеден съм в това, че ще става още по-горещо в Македония, процесите там ще вървят в пълна сила!

Считам, че правителството на Груевски, притиснато от вълненията, се мъчи всячески да направи нещо, което да отклони вниманието от него. Далеч съм от мисълта обаче, че то е предизвикало инцидента в Куманово! Категорично не ми харесва, че нашата политическа класа проявява незрялост, като се опитва да пренесе случващото се в Македония на наша почва, тоест, да използва случващото се там за разчистване на свои политически сметки…Като че ли все още не се задава опасност за българските граждани в Македония, но трябва да бъдем готови да окажем всякаква помощ на нашите събратя там.

Според председателят на парламентарната военна комисия, бивш началник на Генералния щаб на армията и посланик в Македония Михо Михов към момента няма предпоставки за придвижване на армията.

Източник
БНРOffnewsMediapoolVesti

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button