Свят

Илияна Йотова се срещна с българи в централата на Microsoft

Вицепрезидентът се срещна с около 100 българи на ръководни позиции в централата на Microsoft, докато беше на работно посещение в Сиатъл.

Йотова е представила идеята за интернет платформа за връзка с българите по света. Това предизвикало умерен интерес сред българите в Microsoft. Сред 20-ината от 100, дошли на срещата с Йотова в офиса им.

Илияна Йотова е разговаряла с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и ръководител на научно-изследователския център на „Майкрософт“. Разказала му е за идеята на президента Румен Радев за създаване на Институт за Устойчиви Технологии в Югоизточна Европа. Били са обсъдени добрите традиции, които България има в сектора на информационните технологии.

Хорвиц е един от световно известните учени в областта на изкуствения интелект. Той е представил пред вицепрезидента основните дейности на Научно-изследователския център на „Майкрософт“, свързани с изкуствения интелект и приложението му в сферата на здравеопазването. Вицепрезидентът участва в демонстрация на най-новите технологии на „Майкрософт“ в областта на добавената и виртуалнa реалност.

Подарила му е книга за Джон Атанасов.

Все едно си в Космоса, такива моменти човек е чел в книги за научна фантастика.

Илияна Йотова, вицепрезидент

Звучи ли ви както забавляване на турист в офиса, когото не знаеш какво да правиш?

100 човека българи, при това на изключително високи позиции. Особено ме радва това, че работят в системата, която измисля нови технологии, която предлага нови опции за „Майкрософт“, включително и за изкуствен интелект, включително в областта на здравеопазването работят българи. За мен беше най-важно едно обобщение, което беше направено от вицепрезидента на „Майкрософт“ г-н Хорвитц, който каза – благодаря на държавата ви, че ни даде тези хора. Защо не търсим по-упорито тези контакти, защо не използваме български общности, които могат да бъдат естествената ни връзка с компании като „Майкрософт“ и да развиваме ИТ сектора в България.

Илияна Йотова, вицепрезидент

Ех, кога ли някое висш представител на българската държава ще се сети да обърне внимание на българските специалисти, преди да са ги прогонили… А вместо да се разхожда до Сиатъл за да разцъка VR, можеше да се помисли за ивестиции в образованието. Може би и накаква адекватна данъчна политика и борба с корупцията, така че развойни центрове на технологични гиганти накой път да изберат България, вместо Ирландия, Испания или Румъния. Вместо това се радва на вече прогонени българи им им представя… идея за уебсайт. Идея от години.

Интересно, че българите в централата на Microsoft като че са предимно от по-старото ни поколение специалисти.

Българите като цяло, нашето поколение и следващото са изключително добре подготвени в областта на компютрите. България беше един от хъбовете в изчислителната техника в бившия източен европейски блок и това доведе до създаването действително на специалисти от най-висок клас.

Иван Ташев – съдружник и директор на Научно-изследователския център

Източник
OffnewsБНТDnes.bgБанкер

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button