Свят

Българите в Чикаго първи отбелязаха Трети Март

На 27-и Февруари 2016 г. точно в 12.00 местно време, за десета поредна година в центъра на Чикаго беше издигнато българското знаме и прозвуча българският химн.

Домакините от градската управа на Чикаго са разрешили събитието се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града. Учениците от българските училища и техните родители са били превозени с автобуси до центъра. Българите в Чикаго предпочитат да отбелязват националния празник на България в почивен ден, за да могат повече хора да присъстват.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго е от 56 години. През Февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с кмета Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Трогнат от историята на народа ни, кметът издава специална прокламация, с която обявява 3-ти Март за Български Ден в Чикаго. Тази прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти Март да се издига българското знаме. Ритуалът е прекъснат след няколко години (вероятно след смъртта на кмета), но е възобновен със създаването на българско генерално консулство.

Генералният Консул на Република България Симеон Стоилов поздрави всички събрали се и благодари специално на Александър Дърводелски, който вероятно е последният останал жив български емигрант от тези, които са се обърнали преди 56 години, в далечната 1960-та, до тогавашния кмет на града Ричард Дейли.

Симеон Стоилов

На този празник ние поглеждаме назад във времето. Виждаме героичните усилия, които нашите предци са положили за постигането на свободата и независимостта на България. Ние винаги ще имаме своите изпитания и ние винаги, стъпвайки на раменете на нашите предци, стъпвайки на усилията и родолюбивите действия на групата с г-н Дърводелски, ще продължаваме напред. В днешния свят едно от изпитанията, които българската нация среща, е да осигури близка ръка, помощ, разбиране и връзка с всеки един български гражданин, където и да е той по света. Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме днес, е да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука – за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, за да се помни и да се знае българската история. Благодаря ви за това, че полагате неимоверни усилия да съхранявате българския дух. Чест за мене е да съм сред вас.

Състоя е и тържествен концерт с рецитали, песни и танци на учениците от българските училища и формации в Чикаго.

https://www.facebook.com/watch/?v=973837782702665

Източник
EuroChicago

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button