Бесарабия

Бежанците в Украйна получават хуманитарна помощ

Бежанците от Домбас получават от българското правителство хуманитарна помощ както беше договорено. Със средствата се закупуват на място продукти и се раздават на нуждаещите се.

хуманитарна помощ

Преди година Българинът, депутат от Украинския парламент и председател на Асоциацията на Българите в Украйна Антон Киссе по време на работно посещение в София проведе ред срещи с представители на политиката и бизнеса и разясни за сложната ситуация в Украйна и да потърси помощ за нуждаещите се. Вече около сто семейства от конфликтния регион на Източна Украйна са получили подслон и работа в България.

Освен това Република България отдели средства за хранителни продукти за бедните от Донбас и южната Одеска област. Координаторът на хуманитарната мисия Антон Киссе разказа:

Антон Киссе

Бяха проведени десетки срещи, разменени официални писма, съгласувания и координация със социалните служби, Червения Кръст, дипломатически кръгове и други структури. Благодарен съм на министър-председателят Бойко Борисов и служителите на българското посолство в Украйна за разбирането, поддръжката и помощта за съотечествениците ми в трудна ситуация. Би било неправилно да е облегнем единствено на българските си приятели и привлякох и други средства. Искам обаче да подчертая че основна част от помощта е точно от България. И още нещо важно: помощта не се раздава по национален признак, просто помагаме на най-нуждаещите се.

За логистиката и разпространението се грижат украинските служби.

хуманитарна помощ

В южните райони на Одеска област (Болградски, Саратски, Тарабунарски, Арзиски, Тарутински, Ренийски и Калийски) се раздават шестдесет тона хранителни продукти. Помощи получават 5200 души – хора с ограничени финансови възможности, самотни старци, малоимотни пенсионери и други такива хора в нужда. В Луганска и Донецка област, поради обективната трудност да бъде доставено с камиони, хората получават поименни ваучъри за хранителни продукти, детски храни и средства за лична хигиена – по пет на семейство с номинал по 100 гривни. До сега са раздадени 12 400 ваучъра.

Списъкът на хората които спешно се нуждаят от хуманитарна помощ се прави от украинските социални служби, доброволчески организации и украинското представителство на Червения Кръст. Според Антон Киссе се осъществява строг контрол при сключването на догоровори за закупуване на хранителни продукти, а проверката за срок на годност и качество на продуктите се осъществява от доброволци.

хуманитарна помощ

Беше сериозен труд: да е закупят 60 тона качествени и разнообразни хранителни продукти, да се организира доставката, спедицията, да се провери списъка на нуждаещите се и реалното им положение, да се разпределят помощите индивидуално… Но, благодарение помощта на много съпричастни хора, мои съмишленици и съратници е справихме.

Планирам да проведа срещи с евродепутати и да ги запозная с положението на хората в Донецка и Луганска област под контрола на Украйна, както и ситуацията, в която се оказаха съотечествениците ми в така наречените „сиви зони“, където може да се каже че е хуманитарна катастрофа. Правят се планове в украинския парламент и хуманитарните мисии как може да се помогне на тези хора в условия на остър недостиг на средства и за осигуряване и на най-необходимото. Хранителни продукти, лекарства, хигиенни средства – това най-често присъства в списъците на добровлчесие организации и мисиите на Червения Кръст, с които тясно си сътрудничим. Само солидарността може да спаси много хора, които сега водят борба за оцеляване.

Доброволческите организации съобщават че хората са много благодарни за българската помощ, която често е буквално животоспасяваща.


Източник: Обозрение Плюс

Източник
Обозрение Плюс

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button