БесарабияБългария

Украинският Външен Министър в България

Украинският Външен Министър Павло Климкин беше на посещение в България и се срещна с Даниел Митов и Бойко Борисов. Само 20 от 200 000 българи са мобилизирани.

Това е първо официално посещение на това ниво външен министър у нас от 8 години. Климкин опроверга спекулациите за масова мобилизация на етнически българи и съобщи, че призовки са получили само 20 украинци от български произход от общо 200 000. Той обвини руските медии за спекулациите по темата и каза, че целта им е да повлияят на българо-украинските отношения.

Павло Климкин

При над 200 хиляди наши съотечественици от български произход по моите данни по време на последната вълна на мобилизация в Украйна призовки са получили само 20 българи. За нас е много важно да разговаряме с украинците от български произход и да реагираме дори и на тези спекулации, които някои разпространяват, за непропорционалната мобилизация в Украйна.

Украинският външен министър на посещение в България

Mинистър Митов съобщи, че украинският първи дипломат се е ангажирал да съдейства за изпращането на хуманитарната помощ от България във вид на храни и лекарства за нашите сънародници в Донбас. Митов изрази надежда за трайно спиране на огъня и пълно спазване на минските споразумения. Посочи обаче, че при евентуална ескалация на конфликта, страната ни е в готовност да приложи всички необходими мерки в подкрепа на сънародниците ни в Украйна. Според Даниел Митов срещата между него и украинския му колега е препотвърдила позицията на двете държави в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна.

Даниел Митов

Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на хуманитарна помощ за нашите сънародници в Донбас, които имат остра нужда от нашата подкрепа в този момент. Ще изпратим хуманитарна помощ от храни и медикаменти. Получих уверенията на министър Климкин и за това, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата.

Отново изразих подкрепа за европейската и евроатлантическата ориентация на Украйна. Знаете, България бе една от първите страни, които ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС през юли 2014 г. България е готова да предложи своята подкрепа и експертна помощ по този нелек път, който страната трябва да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ.

Бойко Борисов и Климкин обсъдиха възможностите за развитие на двустранните отношения, взаимната подкрепа за сънародниците ни в Украйна и предприетите мерки за облекчено издаване на визи. Борисов заяви, че България има възможност да сподели своя опит в процеса за европейска интеграция.

Вижте и интервюто на Климкин за БНТ:

Интервю с министър Павло Климкин

Източник
БНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button