България

Политическо убежище за Спаска Митрова

Върховният съд на БЮРМ разкри решението си да отнеме родителските права на Спаска Митрова върху дъщеря ѝ Сузана.

Според решението на съда Митрова е задължена до две седмици да предаде дъщеря си на бившия ѝ съпруг Воислав Савич. Това е поредното „окончателно“, но противоположно на предишното решение на „съда“ след като през февруари 2011 година Апелативният съд в Скопие „окончателно“ върна родителските права на Спаска Митрова върху малката Сузана след 4-годишни дела.

Решението е от Март но за него се съобщава едва когато общественото внимание в България е заето със Закона за Горите.

БНТ съобщи че България обмисля да даде политическо убежище на Спаска Митрова сред среща на евродепутата Димитър Стоянов с премиера Бойко Борисов. Стоянов е казал още, че се подготвя иск и в съда за човешките права в Страсбург.

Димитър Стоянов

До голяма степен това би могло да промени и отношението на България за членството на Македония в Европейския съюз. Тоест, много ясно ще бъде изразена позицията в Брюксел, че докато не бъдат прекратени тези действия, Македония няма шанс да влезе в Европейския съюз!

Последна дума за предоставяне на политическо убежище ще има президентът. В момента Спаска Митрова, която е с българско гражданство, и дъщеря ѝ са в Гевгели.

Пред косовския си колега Хашим Тачи в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов е направил уговорката, че няма да свърже този случай с отношението на страната ни към Македония в Европейския съвет, но е oбяснил, че България ще бъде много стриктна когато се приемат критериите за присъединяването на Македония към Европейската общност.

На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в полза на Спаска Митрова. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа. Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат. Ние, като държава, трудно бихме могли да коментираме съда и неговото решение. Крайно ми е неприятно да коментирам подобна тема.
Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност. Изключително стриктна.
Преди години в Косово се избиваха, сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България, първи пускат български компании да инвестират. В същото време изграждаме прекрасни отношения със Сърбия и се опитваме да станем мост, да помогнем нашият регион по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство. Срещата с Хашим Тачи е „а“ и „б“ на разговорите – европейски стандарти, демокрация, мир и просперитет, независими съдебни системи, борба с организираната престъпност.
Надявам се в Македония хората да разбират, не случайно давам за пример Косово, които до вчера бяха във война. Истински се надявах и колегите в Македония това да правят, но не минава ден или седмица, в която да не получим сигнали или отношение, които българският народ най-малко заслужава. Първи ги признахме, винаги сме им помагали във всичко. По-братски, по-близък народ от македонците на Балканите ние нямаме.
Няма да го произнеса на глас, но те, когато преценят, са добре дошли в България, ще ги оставя, да им зададете тези въпроси на тях. Знам какво ще кажат – най-независимият съд е решил така. Добре. Не коментираме съдебно решение. Но, когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии.

Източник
24 Часа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button