Бесарабия

Закон дава на Тараклия особен статут

Законопроектът, приет на първо четене на 3 април, дава възможност на Тараклия да получи статут на Национално-културен район.

Областта е известна с най-голямата българска общност в страната – над 30 000 души и закона позволява запазването на правата и културната им автономия, независимо от предстоящата в Молдова административна реформа.

През ноември 2014 г. президентът на ПЕС и делегация на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепиха Демократическата партия на Молдова при откриването на предизборната кампания. Тогава Станишев се обърна към лидера на демократите Мариан Лупу с молба за приемане на този закон, за който българите в Молдова се борят от години. Тогава той получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.

Лупу изрази благодарността си към Станишев за подкрепата и ключовата роля на ПЕС по време на изборите и на преговорите за съставяне на правителство през ноември 2014 г. в страната. Демократическата партия в Молдова, която има статут на наблюдател в ПЕС, е единствената проевропейска партия, която засили влиянието си в новосформирания парламент спрямо предишния мандат.

Демократическата партия, която влезе в управлението, даде подкрепата си за законопроекта в пленарна зала.

Преди приемането на закона, Станишев коментира:

Сергей Станишев

Получаването на статут на национално-културен район ще бъде успех не само за българите, живеещи в Тараклия, но и за България. То е не само гаранция за съхраняването на българския език и култура сред нашите сънародници там, но и стъпка към съживяването на икономическата дейност, туризма и засилването на връзките с България. Не на последно място, това е и част от усилията ни за запазването и развитието на единственото българско висше учебно заведение зад граница – българският университет в Тараклия „Григорий Цамблак“.

Благодаря на Мариан Лупу и на демократите, с които продължаваме да работим, за да мобилизираме широка политическа подкрепа за това решение.

Източник
24 Часа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button