БесарабияБългария

Гаранции за българския език в Молдова

Сергей Станишев е договорил гаранции за запазването на статута на българския език в Молдова, както и университета в Тараклиясрещу уверението, че ръководената от него ПЕС ще подкрепи процеса Споразумението за асоцииране на Молдова към ЕС.

Сергей Станишев и водената от него съвместна делегация на ПЕС и на Групата на социалистите и демократите в ЕП са провели срещи с премиера на Молдова Юрие Лянка и с президента Николае Тимофти, където поискал и е получил гаранции да не се нарушават правата на българите в Молдова при административната реформа и да не се закрива обучението на български език след реформата в образованието.

Сергей Станишев

Поех ангажимента да настоявам за по-активна позиция на българските институции към проблемите на нашите сънародници в Молдова. Започнах този разговор с премиера Лянка по време на нашата среща в Букурещ. Румъния, например, инвестира по 60 млн. евро годишно за проекти в Молдова. По времето на Кристиан Вигенин като външен министър се предприеха редица мерки голяма част от помощта за развитие да бъде насочена с предимство към този регион. Запознат съм, че нашите сънародници са представили проекти за училища и детски градини на стойност около 500 000 евро. Ще настояваме пред следващото правителство и пред българския парламент в бюджетната процедура за следващата година да бъдат предвидени средства за реализирането на тези проекти.

На днешните срещи с премиера и президента поставихме въпроса за правата на българите в Молдова, за обучението на български език, както и за университета в Тараклия. Получихме уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат ревизирани при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.

Ангажирах се да запозная българските институции с проблемите на нашата общност там, за които сподели премиерът. Благодарен съм за разбирането и желанието му за активизиране на връзките между двете държави. Сънародниците ни в Молдова имат нужда от подкрепа най-вече в университета в Тараклия и в училищата. Изпращането на преподаватели, лектори и учебници е въпрос не толкова на бюджетни средства, а на отношение на държавата към хората там, които обичат България не по-малко от всички нас

Друга важна новина е, че регионалният университет в Тараклия ще запази своя статут и след реализирането на новата образователна реформа в Молдова.

Източник
Offnews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button