БългарияРС Македония

Станишев на протест в Македония

Президентът на Партията на Европейските Социалисти и бивш министър-председател на Република България, Сергей Станишев ще се присъедини утре в Скопие на протеста срещу правителството на Груевски.

Той ще бъде придружен от евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит. Изпратил е писмо до лидерите на своята партия, която е сериозно разтревожена от растящото напрежение в Македония.

Сергей Станишев

ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) материали.

Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз. В същото време обаче е крайно време правителството да започне активен, приобщаващ диалог на добрата воля, за да се намери решение на политическата безизходица, заложници на която стават македонските граждани, и най-накрая да подкрепи с действия основните ценности и демократични стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие. В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие.

Той приканва всички лидери на партии от ПЕС да следят отблизо развитието на ситуацията в Македония и да подкрепят демократичните стремежи на гражданите и́.

Станишев припомня, и че е споделил опасенията си на срещи с представители на всички засегнати страни по време на водена от него делегация на ПЕС през февруари в Скопие, но те останали без резултат.

Сергей Станишев е и  заместник-председател на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония.

В понеделник в София лидери и представители на социалдемократически партии от ЕС и Западните Балкани се събраха в София за годишната конференция на ПЕС, посветена на страните от Западните Балкани. Целта на срещата бе да обсъдят европейската интеграция, икономическите и социални измерения на политиката на разширяване на ЕС, както и упадъка на основните ценности в региона.

Дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония, призовахме правителството да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство.

Проправителствени медии там публикуваха редица критични материали срещу Сергей Станишев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button