Станишев

Станишев на протест в Македония

Президентът на Партията на Европейските Социалисти и бивш министър-председател на Република България, Сергей Станишев ще се присъедини утре в Скопие на протеста срещу правителството на Груевски.

Той ще бъде придружен от евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит. Изпратил е писмо до лидерите на своята партия, която е сериозно разтревожена от растящото напрежение в Македония.

Сергей СтанишевПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) материали.

Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз. В същото време обаче е крайно време правителството да започне активен, приобщаващ диалог на добрата воля, за да се намери решение на политическата безизходица, заложници на която стават македонските граждани, и най-накрая да подкрепи с действия основните ценности и демократични стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие. В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие.

Той приканва всички лидери на партии от ПЕС да следят отблизо развитието на ситуацията в Македония и да подкрепят демократичните стремежи на гражданите и́.

Станишев припомня, и че е споделил опасенията си на срещи с представители на всички засегнати страни по време на водена от него делегация на ПЕС през февруари в Скопие, но те останали без резултат.

Сергей Станишев е и  заместник-председател на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония.

В понеделник в София лидери и представители на социалдемократически партии от ЕС и Западните Балкани се събраха в София за годишната конференция на ПЕС, посветена на страните от Западните Балкани. Целта на срещата бе да обсъдят европейската интеграция, икономическите и социални измерения на политиката на разширяване на ЕС, както и упадъка на основните ценности в региона.

Дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония, призовахме правителството да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство.

 

Проправителствени медии там публикуваха редица критични материали срещу Сергей Станишев.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.