БългарияНовини

СПАСКА НА СВОБОДА!

Българската гражданка Спаска Митрова е освободена от македонския затвор и се намира в българското посолство в Скопие.

Българската гражданка Спаска Митрова е освободена от македонския затвор и се намира в българското посолство в Скопие.

Спаска Митрова беше задържана в края на юли, за да излежи присъдата си от три месеца затвор, чийто срок изтичаше в края на този месец.

Според оценка на юристи присъдата, получена в семейно-правен спор, е сравнително тежка. Случаят предизвика и дипломатически действия в Скопие и София.

Днес сутринта ми казаха, че ще бъда освободена. Само ми казаха, че съм освободена, нищо друго”. Това каза Спаска Митрова в интервю за предаването на БНР „12+3”.

Тя обясни, че в затвора са се държали с нея добре. Митрова заяви още, че със здравето не е добре.

Ще ходя на прегледи и ще видим какво ще стане по-нататък”, допълни Митрова. По думите й се е притеснявала дали ще остане жива или не.

Говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов отказа да коментира пред БНР въз основа на какво юридическо решение е била освободена Спаска Митрова.

Основна роля за освобождаването на сънародничката ни са изиграли дипломатическите усилия на България и добрите отношения с Република Македония, смята Горанов.


Българката Спаска Митрова, която прекара над два месеца в македонски затвор, беше освободена. Според източници на bTV тази сутрин Митрова е напуснала затвора Идризово в Скопие. Майката на Спаска – Сузана Митрова, каза пред bTV, че не знае каква е причината за предсрочното освобождаване на дъщеря й. Спаска само й казала, че следобед вече ще си бъде вкъщи.

На 30 юли македонската полиция отведе насилствено Спаска от дома й в град Гевгелия, което предизвика острата реакция на българското външно министерство.

Митрова в момента е в сградата на посолството в Скопие. Българката беше осъдена на три месеца и голяма глоба, защото не осигурила достъп на съпруга си до детето им.

С присъда от 10 юли миналата година, която е влязла в сила на 3 декември 2008 г., Спаска Митрова бе осъдена на три месеца затвор за отнемане на малолетно дете. Присъдата е потвърдена и от Апелативния съд на 3 декември 2008 г.

Осъдената е получила от съда в Гевгелия нареждане да се яви за излежаване на присъдата си в затвора в Идризово на 10 март тази година, но по нейна молба наказанието е отложено за три месеца и съдът е разпоредил Митрова да се яви в затвора на 14 юни.

Митрова обжалва решението, но жалбата е отхвърлена на 8 юни. Тъй като не се явила на 14 юли за излежаване на присъдата си, съдът издал решение за принудителното й задържане и отвеждане в затвора.

Министерството на външните работи официално поиска от Македония изясняването на случая. В официалното съобщение на външното ни министерство се казва, че са налице факти, че мотивите на съда не са само юридически, а са повлияни и от българско самосъзнание на Митрова. Президентът Георги Първанов разговаря с македонския си колега с искане за решаване на случая.


Новината, излъчена от български медии за освобождаването на Спаска Митрова от затвора „Идризово” в Скопие, бе разпространена от електронните медии в Македония.

Спаска Митрова излезе от затвора, пише електронното издание Инпрес, като цитира информациите на Агенция „Фокус” за освобождаването на Спаска Митрова, както и потвърждението на роднината ѝ Живков Чавдаров и изказаната от него благодарност към всички в София за всичко, направено по случая. Ако не бяхте вие, нямаше да стане така, каза Чавдаров.

Жителката на Гевгелия с български паспорт Спаска Митрова днес сутринта е освободена от затвора „Идризово” в Скопие, двайсетина дни преди да изтече тримесечната й присъда затвор, постановена заради неспазване на съдебно решение да позволи на бившия си съпруг да посещава двегодишната им дъщеря, предаде македонската телевизия Алфа. Митрова е освободена с решение на директора на затвора Миле Младеновски, който има това право съгласно закона за изтърпяване на наказанията.

Случаят с жителката на Гевгелия, която е получила преди няколко месеца български паспорт, предизвика дипломатически разногласия между Македония и България след обвиненията от София, че е била санкционирана само защото е българка, отбелязват Алфа. Новината бе разпространа и от телевизиите Алсат-М и Сител.

Решението за освобождение на Спаска Митрова е взето съгласно закона за изпълняване на наказанията, който дава право на директора на затвора за предсрочно освобождаване на осъден. В случая със Спаска Митрова е използвана тази възможност и тя е освободена. Това е заявил пред македонската агенция МИА директорът на затвора „Идризово” Миле Младеновски. По думите му Митрова е била една от най-примерните в затвора.

Информацията за освобождаването на Митрова по-рано е била потвърдена и от директора на Управлението за изпълняване на наказанията Лидия Гавриловска.

Телевизия Канал 5 също информира, че Спаска Митрова тази сутрин е освободена от затвора „Идризово” 20 дни преди изтичането на присъдата. Агенция Макфакс, както и електронните издания Форум и Кирилица също съобщиха новината.


България е готова да помогне по всякакъв начин на Спаска Митрова, ако тя пожелае това. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Сливен. „Ако Спаска Митрова пожелае съм готов да направя всичко възможно за нея”, каза пред радио „Фокус” – Сливен Борисов. Той посочи, че освобождаването на Спаска Митрова е толкова закъсняло, че дори не е повод за радост. „Радвам се за жената, че са я пуснали, но просто нямам думи за македонската правосъдна система”, допълни премиерът.

Спаска Митрова беше освободена от затвора „Идризово” в Скопие тази сутрин, дни преди да изтече тримесечната й присъда. Митрова, която има българско гражданство, беше осъдена на три месеца затвор, тъй като не позволила на бившия си съпруг да посещава двегодишната им дъщеря.

Министър-председателят Бойко Борисов е в Сливен, за да участва в церемонията по първа копка на проекта за водния цикъл.

Зарадвах се много, може би утре ще отида да я видя.” Това каза пред журналисти в Шишманци премиерът Бойко Борисов по повод освобождаването на Спаска Митрова от затвора „Идризово” в Скопие, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Съжалявам, че македонското правителство и държава по този начин подходиха, каза Борисов. Той уточни, че няколко пъти лично е говорил с техния премиер и нашето правителство е направило всичко възможно и е положило огромни усилия, за да пуснат Спаска Митрова предсрочно, но те са се инатили и са се оправдавали със съдебната система. Бойко Борисов каза още, че през цялото време българското правителство си е мълчало за всички разговори, за да не кажат македонците, че има вмешателство във вътрешните им работи и в дипломацията. Борисов дори призна, че са се молили като на приятели и комшии, но те просто са се подиграли с нас. Изтъквали са, че съдебната система е решила едва ли не, че една майка с малко дете трябва да стои в затвора, посочи Борисов. По думите му сега те ще чакат помощ от нас, тъй като са тръгнали да бъдат присъединявани. „И аз ще им го напомням всеки път”, категоричен бе Борисов.


Източник
Агенция ФокусbTVБНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button