РС Македония

Йотова в Смилево

Илияна Йотова отбеляза 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Смилево на паметника на Даме Груев.

Смилево е в югозападната част на Македония и тук е бил главният щаб за Битолски окръг, който на 20 юли нарежда на въстаническите отряди да започнат бойните действия. В Смилево е роден и Даме Груев през 1871, както и много други български революционери. При потушаването на Илиндернско-Преображенското възстание 30 000 души от тези региони на тогавашната Османска империя бягат към България.

В словото си Илияна Йотова подчерта, че балканските народи имат нелека история, белезите от която носят и до днес. „Но сме силни и в изпитанията, и в твърдостта да ги излекуваме, да оставим споровете, напрежението и неразбирането от и в миналото. Договорът за добросъседство е ново начало в отношенията между България и Република Македония“. По думите на вицепрезидента, България ще продължи да работи за хората от двете страни на границата.

В словото си Йотова малко прекали с драматизма и патетиката:

Берлинският конгрес раздели народа ни. Изплашени от възраждащата се българска държава, Великите сили откъснаха от земите ни, запратиха хиляди хора далеч от родните им домове. Но подцениха народа. Преди 115 години героите на Илинденско-Преображенското въстание бяха готови да жертват живота си, за да я има свободата, която докоснаха, но бързо им бе отнета.

Илияна Йотова

Честването беше организирано от Българския Културен Клуб-Скопие. Преди събитието е имало среща между Вицепрезидента и БКК.

Докато българския вицепрезидент отиде там, никой от политиците на РС Македония не уважи събитието. Все още общите чествания на хора и събития от общата ни история не е случват.

Източник
БНРФакторТруд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button