Европа

Скандал в Гърция заради изказване на композитор

Интервю на гръцкия композитор Стаматис Краунакис в забавно предаване предизвика скандал в Гърция и бурни реакции в гръцките медии.

Обсъжданото изказване беше:

Дойде приятел от Северна Гърция и ми каза: „От колко години хората в Северна Гърция говорят на гръцки език? От сто? Преди освобожденията са говорили на български”. Както казват, никой от живеещите над Ламия (град в Централна Гърция – б.а.) не разбира гръцки език.

Изказването на Краунакис може би си останало лично мнение е и не казва нищо ново или изненадващо за запознатите с историческите факти, ако не беше популярната му позиция че симпатизира силно на опозиционната партия СИРИЗА. От централата на Нова Демокрация веднага публикуваха съобщение, с което приканват лидера на опозицията Алексис Ципрас да уточни дали изказването на композитора е позиция на партията.

Изненадан от реакциите ден по-късно Краунакис даде изявление.

Скъпи приятели и врагове от северната ни Гърция…в телевизионно предаване, което се проведе вчера, неделя, в деня на Свети Андрей, говорим по много теми, като някои засягаха свободата, езика и душевността…една – две думи за езика бяха интерпретирани погрешно, като бяха изолирани от всичко което казах. Бяха прострени на въжето в интернет и ме „представиха” като някой, който „поставя под съмнение принадлежността на жителите на област Македония към гръцката нация”. Гледах видео материала отново и не мисля, че от думите ми може да бъде изведен такъв извод. Но тъй като получих много съобщения от хора, които ми писаха с много болка и съжаление в качеството си на представители на приятелите от тази част на родината ми, където съм бил уважен, обичан, оценен и т.н., не бих искал да остане дори сянка от праха, който се вдигна около този случай. Аз не съм нито историк, нито езиковед, а просто артист. Реших, че би имало смисъл в един неделен ден, когато едно дете умира от гладна стачка да отправя призив към президента на републиката и правителството по този повод. Преди да започнем изобщо представянията, разговаряйки просто така. Странно е, че никъде не видях изолирано и представено това мое изявление, кой би очаквал да се случи обратното разбира се, а само онова, което ме поставяше в открит морален конфликт с част от Гърция, откъдето са двете ми баби, дядовците ми – бойци и където съм получил награди и съм се радвал на огромен интерес от страна на публиката.

Източник
Факти

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button