Европа

Вицепремиерът Симеон Дянков при българите в Албания

Българският вицепремиер и финансов министър, отговарящ и за българите в чужбина, Симеон Дянков разговаря с българи от Албания, Хърватска и Косово при обиколката си при българските общности в западните Балкани.

БНР информира че в Тирана ще бъде построен Български културен център в албанската столица Тирана. Албанската столица бе последната спирка от четиридневната обиколка на Дянков в Западните Балкани. В Тирана той разговаря с българи от Голо Бърдо, Гора и Преспа.
Министър Дянков прие в посолоството ни в Тирана представителите на трите дружества на етническите българи в Албания. Хаджи Пируши от дружеството „Просперитет Голо Бърдо”, е оцени като много положителна програмата на българското правителство за прием на студенти от българската общност в чужбина.

Симеон Дянков обяви, че ще бъдат осигурени допълнителни средства за финансиране на стипендиите на сънародниците ни от чужбина, учещи у нас.

По време на срещата в Тирана вицепремиерът заяви, че се прави рейтингова програма за университетите у нас, както и анализ на най-предпочитаните специалности и промяна на квотите за тях за сънародниците ни от чужбина. Той обяви, че ще бъдат осигурени допълнителни средства за стипендии на българите от чужбина, които учат в България. Над 350 етнически българи от Албания са се възползвали от възможността да завършат висшето си образование у нас.

Ето защо една от текущите задачи е да се осигури по-добро финансиране по програмата. А именно да бъде увеличен размерът на стипендии за наши сънародници, които се връщат да учат в България.

посочи Дянков.

Вицепремиерът Дянков съобщи още, че правителството ни ще насърчава български компании да инвестират в районите, където живеят наши сънародници в чужбина.

Вицепремиерът Симеон Дянков ще съдейства на българската общност в Албания и за осигуряване на сателитни приемници, с които да гледат български телевизионни програми.

Източник
БНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button