БългарияРС Македония

Рестарт на отношенията с Република Македония

Зоран Заев новият премиер на Р Македония, след Брюксел пристигна първо в София за да рестартират с Бойко Борисов отношенията между двете държави.

Голямата новина е че договор за добросъседство ще има. Очаква се той да бъде подписан на 2-и (114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание) август в Скопие. Вече като премиер, Заев прави на дела исторически завой в политиката на Република Македония. Изправен пред перспективата за гражданска война и при подклажданото отвън напрежение в Западните Балкани, прави решителни крачки към интеграцията на държавата в ЕС и НАТО. Много важен сигнал е и че Заев търси подкрепа първо от Р. България.

паметника на Цар Самуил

Предстои обсъждане на спорните и неудобни въпрос в договора за добросъседство, като езика, историческото минало и въпроса с българите в Р. Македония. Работните групи за договора са имали 11 работни срещи. Останали са само малки детайли, който ще бъдат договорени от екипите на външните министри. Като първа стъпка и важен сигнал, премиерите спонтанно решиха да поднесат заедно цветя на паметника на цар Самуил.

И двамата премиери изразиха надежда и воля за развитие на отношенията в много направления – политически, културни, икономически, инфраструктурни и т.н.

От ВМРО-ДПМНЕ очаквано изразяват загриженост за

непрозрачността и лекотата, с която Заев е пристъпил към един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България, защото този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и крайно безотговорно е той да са дискутира на обикновена пресконференция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button