Европа

Среща на български предприемачи от Австрия и България във Виена

Български предприемачи от Австрия и България се срещнаха във Виена. Събитието беше открито от президента Росен Плевналиев.

Участваха над 100 предприемачи, повечето от които вече развили успешен бизнес в Австрия. Също така гости и представители на Startup сектора в България. Темата на събитието е „Възможности за предприемачество в България“ и е било организирано от Българската Асоциация за Дялово и Рисково Инвестиране (BVCA). Основната цел на срещата е да се изградят връзки между българите в България и тези в чужбина. Също така да се информират българите от диаспората за положението и бизнес екосистемата в България в момента.

Плевналиев е обяснил за напредъка на България през последните години като единствената страна на Балканите, която може а предложи практически всичко в областта на информационните и телекомуникационни технологии. Както и признат лидер в Европа в аутосорсинг индустрията с над 35000 работни места. Той е подчертал добрите ни позиции готовността силна роля в настъпващата Четвърта Индустриална Революция с опита ни в клиентово ориентираните решения.

Според Цвета Капацинова, представител на BVCA във Виена и организатор на събитието, Виена е много подходящо място за първото подобно събитие. Причините за това са много. Сред тях са емоционалната и духовна връзка между Австрия и България, активната българска общност и малкото географско разстояние, което допринася за по-лесно координиране на бизнес и в двете страни.

Младите предприемачи са имали възможността да представят  пред останалите и тестват свои успешни проекти.

Например:

  • MClimate – създаващи решения, които правят „умни“ уредите у дома. Наскоро получила инвестиция от един милион лева;
  • ClaimCompass, помагаща на клиенти на закъснели полети да получат обезщетение;
  • Transmetrics – big data анализи на други компании;
  • Dronamics – системи за пренасяне на всякакви товари с дронове;
  • Cupfee – вкусни вафлени чашки за кафе;
  • FeelSafe – онлайн платформа, улесняваща застраховането за чужденци в Австрия.

Предприемачите са обменили опит и съвети за привличане на инвестиции в стартиращи компании.

Източник
БНТ24 Часа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button